Свят

Джо Байдън със серия президентски укази веднага след полагането на клетва

  20.01.2021 17:00  
Джо Байдън със серия президентски укази веднага след полагането на клетва

Според поемащия управлението кабинет на новия американския президент Джо Байдън, наследникът на Доналд Тръмп планира да подпише по-късно в сряда президентски укази (изпълнителни заповеди) още през първия ден на своя пост, повечето от които ще отменят най-публичните действия на неговия предшественик, предаде БНР.

Сред планираните укази е и този за "100-дневно носене на маски" за насърчаване на носенето на маски с оглед на коронавирусната пандемия.

Освен това се очаква Байдън да подпише указа за "повторно ангажиране" със Световната здравна организация, след като Тръмп изтегли САЩ от СЗО, както и една изпълнителна заповед за повторно присъединяване към Парижкото споразумение за изменението на климата.

Новият президент също така ще подпише укази за удължаване на мораториума срещу принудително напускане и просрочване на жилищните ипотеки по време на коронавирусната пандемия, заповед за постигане на расово равенство и отмяна на забраната за пътуване в САЩ от няколко държави с предимно мюсюлманско население.

Очаква се той да подпише и обратна изпълнителната заповед на указа на Тръмп, изключващ имигрантите без документи от преброяването на населението в САЩ, и ще поиска удължаване на паузата върху плащанията на лихви и главници върху предоставените директни федерални заеми.

И накрая, Байдън се готви да подпише заповед, предназначена да спре изграждането на стената на Тръмп по границата с Мексико, която беше централна част от кампанията на отиващия си президент.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Възстановиха лицето на Сибирския Тутанкамон
 20.01.2021 15:21      
Видео
Сняг и лед в пустинята Сахара
 19.01.2021 19:33