Анализи

Антителата не могат да спрат новия щам на вируса

  21.01.2021 14:37  
Антителата не могат да спрат новия щам на вируса

Новият щам на COVID-19, идентифициран в Република Южна Африка, може да превъзмогне антителата, които го атакуват при лечения с кръвна плазма от излекувани пациенти. Освен това може да намали ефикасността на досега съществуващите ваксини, съобщи „Ройтерс”, като цитира мнения на учени.

Специалистите се опитват да установят дали ваксините, които в момента се използват по света, са ефективни срещу станалия известен като вариант 501Y.V2 на новия коронавирус, изолиран от южноафрикански генетици в края на миналата година в община Нелсън Мандела Бей, предаде БТА. "Този вариант показва пълно заобикаляне на три класа терапевтично релевантни моноклонални антитела", пишат учени от три южноафрикански университета, които работят съвместно с Националния институт по заразни болести в РЮА в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv.

"Освен това вариантът 501Y.V2 показва значително или пълно преодоляване на неутрализиращите антитела при COVID-19 конвалесцентна плазма", пишат те и отбелязват, че заключенията им "подчертават вероятността от повторно заразяване и може да доведат до намалена ефикасност на настоящите ваксини, основани на протеини за шипа на вируса". Вариантът 501Y.V2 е 50 на сто по-силно заразен от предишните вариации на коронавируса, казаха южноафрикански учени тази седмица. Той вече е разпространен в поне 20 страни по света, след като е докладван в СЗО през декември. Той е един от няколко нови варианта на коронавируса, открити през последните месеци в Англия и Бразилия и е основен двигател на втората вълна на пандемията в Южна Африка.

Германия трябва да се отнесе сериозно към новата разновидност на коронавируса или рискува да се стигне до трета вълна на пандемията от COVID-19, заяви днес на пресконференция германската канцлерка Ангела Меркел, предаде Ройтерс.
"Новата разновидност представлява заплаха. Тя е много по-заразна, отколкото мислехме миналата година, и това прави овладяването на пандемията много по-трудно. Призовавам хората да се отнесат сериозно към това. Иначе ще бъде трудно да избегнем трета вълна", изтъкна Меркел. Ваксините срещу коронавируса могат относително бързо да бъдат адаптирани, за да гарантират защита и срещу новите разновидности на вируса, каза още Меркел. "Зимата ще бъде трудна, но ваксините са възможност за излизане от пандемията", отбеляза германската лидерка.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Сгъваемият Samsung беше удавен и замръзен, но оцеля
 21.01.2021 18:00      
Видео
В Бали наказват с лицеви опори чужденци, които са без маски
 20.01.2021 21:18