Новини

Доц. Кунчев с коментар за ваксините и за отварянето на заведенията от 1 март

  15.02.2021 09:28  
Доц. Кунчев с коментар за ваксините и за отварянето на заведенията от 1 март

Във ваксините винаги има консервант, за да може да се постигне срок на годност от 6-7 месеца. Ако някой има непоносимост към консервантите, трябва да се проследи в какво се изразява и ако си е поставял противогрипна ваксина - то не би трябвало да има проблем. Това заяви представителят на България в Европейската комисия по лекарства проф. Илко Гетов в ефира на Нова телевизия по повод имунизациите срещи COVID-19 и страничните ефекти от ваксините.

Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ваксините се правят при драконовски мерки и изисквания. "Ако имате някакво заболяване и имате специалист, които ви наблюдава - то консултирайте се с него", посъветва той.

"Не мога да коментирам темата със заведенията. Премиерът има право да взема решения и да ги налага на Министерския съвет. Ако това е решението им – ще го направят. Аз говоря от гледна точка на медицината и чистата наука", заяви доц. Ангел Кунчев. Той добави, че преди седмица е имало слабо ниво на инфекции и тогава е било подходящо да се обсъжда тази тема. "Сега обаче е важно да се види какво ще се случи през следващите седмици", смята доц. Кунчев.

Попитани как чужденец, живеещ у нас може да си постави ваксина, то доц. Кунчев заяви, че трябва да е дългосрочно пребиваващ и подлежи на ваксина, но това ще се случи в 5-6 фаза от ваксинационния план.

Що се отнася до поставянето на първата доза на "АстраЗенека" и кога ще имат изграден имунитет хората, за да не развият пневмония и да се стигнат до болница, проф. Гетов заяви, че до 7-10 дни след поставянето и на двете дози. След първата доза се осигурява частична защита и е малък рискът човек да попаднете в болница, каза той.

Що се отнася до това дали ваксините могат да донесат проблеми при забременяване, то проф. Гетов заяви, че неговият съвет е, ако жените плануват скоро да забременеят - да избягват поставянето на ваксините. Няма данни за това как те влияят на бременните, добави той.

"Теоретически можем да говорим за право на избор за това коя ваксина да ни бъде поставена, но практически в началото на ваксцинационния план - няма как това да стане. Към момента няма реален избор, това може да стане като влязат още две ваксини, разрешени от ЕК у нас и има още доставки от всички заявени от страната ни ваксини", добави доц. Кунчев.

Ваксините са достатъчно ефикасни срещу британския и южноафриканския щам. Те могат да бъдат преработени в обозрим порядък, но на този етап те са разрешени във вида, в които са. Когато те бъдат преработени, то ваксините в ЕС ще минават по т.нар.бърза писта за разрешение, коментира проф. Гетов. По думите му АстраЗенека и останалите компании са задължени да проведат педиатрично изследване.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Учени откриха странни създания под антарктическия лед
 16.02.2021 18:10      
Видео
Човекът без име нарисува Левски с бутони от клавиатури
 11.02.2021 19:04