Икономика

Ръст на цените на олиото и месото

  17.02.2021 09:47  
Ръст на цените на олиото и месото
  google

Има ръст на цените на олиото и месото, съобщи Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

2020 година беше лоша и има поскъпване с 30 % на цената на олиото спрямо миналата година. При месото след чумата от нива между 6-7 лв. се премести на 9-9,30 лв. Тези нива са повече от година абсолютно стабилизирани. Друг е въпросът, че към момента и в Европа има свръхпредлагане, заяви Иванов.

Динамика в цените има постоянно. Това не е статична система, която може да бъде фиксирана, но като цяло това е пазарът с най-малка динамика в сравнение с пазара на услугите. За десетгодишен период средностатистическото изменение е около 7-8 процента, което на фона на нарастване на доходите и нарастване на разходите в бранша, дори е отрицателно, обясни Иванов.

Проблемът при хляба е нарастването на доходите на заетите в бранша и е нормално да има някакво изменение в цената. То е незначително спрямо това, което имат като разходи. Цената на хляба е съвсем нормална, тя е закономерна вследствие на търсене и предлагане. В никакъв случай няма спекула, коментира Владимир Иванов.


Анкета

Ще се ваксинирате ли?


Резултати
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42      
Видео
Учени откриха странни създания под антарктическия лед
 16.02.2021 18:10