Икономика

Колите, продадени преди 2017 г., ще могат да се отписват от продавача

  19.02.2021 11:22  
Колите, продадени преди 2017 г., ще могат да се отписват от продавача

Шофьорите, продали колите си преди 2017 г., да имат право да ги пререгистрират, дори да не се водят повече на тяхно име.

Това предстои да гласуват депутатите с промяна в Закона за движение по пътищата. Поправката се случва след като се оказва, че десетки собственици са били осъдени или издирвани за инциденти с вече продадените от тях автомобили, съобщава БТВ.

Преди седмица Евтим си е купува нова кола. Днес е в КАТ, за да смени регистрацията.

„Ще вървят данъци на тази кола, те трябва да се плащат. Може би бих имал изгода да не го правя, но всеки съвестен гражданин трябва да го направи“, казва той.

Преди 2017 г. се е разчитало именно купувачът да пререгистрира. Продавачът не е имал такова право. Много от новите собственици обаче не са направили това. И това става ясно, когато при омбудсмана постъпват десетки жалби от продавачи, осъдени за инциденти с колите, отдавна продадени от тях.

С промяната, шофьорите продали колите си преди 2017 г., ще имат право да ги отрегистрират, за да не се окажат условно осъдени, например. Дава се срок от две години. Ако дотогава собствеността не бъде уточнена, колата ще бъде спирана от движение.

 


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Unimog с дистанционно помага за чистенето на тротоарите в Чехия
 18.02.2021 19:26      
Видео
Дъщерята на Стивън Спилбърг превзема музикалната сцена
 17.02.2021 14:42