Новини

Близо 30 000 ваксини са направени през последните 3 дни

  22.02.2021 15:59  
Близо 30 000 ваксини са направени през последните 3 дни
  БТА

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. От Щаба отчитат изключително голям интерес за ваксиниране сред гражданите, след като в почивните дни се осигуриха зелените коридори за всички категории.

Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза, че от днес започват да ваксинират и личните лекари. Прави се и организация за доставки на ваксини и до малки отдалечени населени места:

„От днес в страната тръгват и мобилни екипи в отдалечените населени места. Такива екипи ще бъдат създадени на централно ниво и ще бъдат на разположение на всички кметове в местата, където личните лекари не могат да стигнат“.

25 мобилни екипа в цялата страна започват от днес да ваксинират желаещи в малките и отдалечените населени места.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на инспекция в Александровска болница в София

На министъра на вътрешните работи премиерът разпореди:

„Полицията, Пожарната, Гранична (полиция - бел. ред.) - в труднодостъпните райони. Линейките, които са ни „4 по 4“ – организирате екипи и в най-отдалечени, най-малки 10, 5, 17 – колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани! Да няма разлика между големи и малки, и отдалечени населени места. Тази организация искам да се създаде и да се действа на максимални обороти“.

Борисов забрани на здравните власти да говорят за отделните видове ваксини, като припомни, че всичките са минали контрола на Европейската агенция по лекарствата.

„От най-свирепата - това е Европейската агенция за лекарствата, където няма компромис! Така че, която и да се сложи, все е добра! Доказано е, че и трите са добри, или петте! 18 милиона ваксини сме платили реално, така че ще има за всички! Мисля, че можем да минем по 15-20 000 на ден след като се включат сега и личните лекари и много разчитаме и на тях, и ваксинираните, за да можем да не дадем да се вдигне вълната повече и да живеят хората в страх“.

Председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски отчете ръст от 11,3% на настанените в лечебни заведения пациенти с коронавирус за седмица:

Ген. Венцислав Мутафчийски

„Почти същият процент - 11,1% е увеличението и в интензивните отделения - от 289 на 321. Оттук се наблюдава устойчива тенденция към повишаване, но ненадхвърляща капацитета на болниците. Седмичната заболеваемост също има ръст с 11,6% от 160 на 100 000 на 186 на 100 000. Това, което трябва да се отбележи също, че има намаление на смъртността с минимален процент от 7,61 на 100 000 на 7,52 на 100 000“.

От днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. В масовата ваксинация в София се включват и общинските диагностично-консултативни центрове, съобщават от пресцентъра на Столичната община. В пет общински ДКЦ е създадена организация за извършване на имунизации на всички желаещи. Това са поликлиниките, 11-и, 12-и, 13-и, 24-ти и 25-и ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация. През вчерашния ден в трите многопрофилни общински болници - Първа, Втора и Пета градска, както и в 12-и ДКЦ са имунизирани 336 души. Във Втора и Пета градски болници продължава поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу Covid-19.

В страната са разкрити 318 ваксинационни центъра в Регионалните здравни инспекции, болници и ДКЦ-та. В София е осигурен един денонощен пункт за имунизация срещу коронавирус - в Университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Денонощен пункт за ваксиниране в болница

Почти 2000 души са били ваксинирани с препарата на „АстраЗенека“ пред „Пирогов“ през почивните дни, съобщи  директорът на болницата проф. Асен Балтов. В спешната болница е осигурен зелен коридор за желаещите да се имунизират всеки ден след 13:00 часа до 17:30 часа.

Хората, на които им е поставена първа доза от която и да е ваксина срещу Covid-19, трябва да продължат да спазват противоепидемичните мерки, защото все още не са защитени от разболяване, каза още Балтов.

„Задължително трябва да остане носенето на маски. В никакъв случай, който се е ваксинирал да не смята, че това, че си е сложил първата доза, го предпазва – напротив, трябва да бъде изключително предпазлив“.

Новите случаи с коронавирус в страната са 227 - 8,1% от направените 2 792 теста. За изминалото денонощие са починали 15 души, а са излекувани 114.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Това видео с Меркел стана хит в мрежата
 21.02.2021 21:35      
Видео
Tesla се закара сама до сервиза
 20.02.2021 21:45