Свят

Меркел има тристепенен план за облекчаване на мерките в Германия

  22.02.2021 18:02  
Меркел има тристепенен план за облекчаване на мерките в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел иска разработването на план за постепенното вдигане на ограниченията в страната заради коронавируса, което да е обвързано със засилено тестване. Тя е изразила това желание на среща с ръководството на своята Християндемократическа партия (ХДС), казаха двама участници в срещата, цитирани от Ройтерс.

Според Меркел отварянето на част от обществото трябва да стане на три етапа. Първо увеличаване на максималния брой лични контакти, последвано от отварянето на училищата и техникумите и накрая на спортните прояви, ресторантите и културните обекти.

Тя обаче е подчертала, че стъпките за вдигане на ограниченията не трябва да водят до поредно нарастване на броя на заразените от новите варианти на вируса. Утре Хелге Браун, началник на канцеларията на Меркел, ще събере работна група, която да предложи концепция на федералното правителство за срещата с премиерите на провинциите, нарочена за март, казаха източниците, цитирани от БТА.

Не срещата на ръководството на ХДС здравният министър Йенс Шпан е казал, че иска да започне ваксинация на практикуващите семейни лекари, в случай че седмично бъдат доставяни от три до пет милиона дози. Заради проблеми с производството и отлагане на доставки имунизационната кампания в Германия върви бавно. До вчера едва 3,3 милиона жители на страната са получили поне една доза, което съставлява 4 процента от населението.

В Германия действат засилени ограничения срещу разпространяването на коронавируса, което ще продължи до 7 март. Но днес бяха отворени наново началните училища и детските градини в 10 германски града, а следващата седмица се предвижда да заработят фризьорските салони.

През последната седмица броят на новозаразените за денонощие в страната е без промяна. На база седмица новите случаи са 60 на 100 хиляди души население. Днес бе обявено, че през изминалите 24 часа има 4369 нови случая и 62-ма починали с диагноза COVID-19.


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11