Новини

Родители получиха почетния знак на ДАЗД Аз гарантирам щастливо детство

  25.02.2021 17:20  
Родители получиха почетния знак на ДАЗД Аз гарантирам щастливо детство

Родителите на Емилияна Станкова (Ема) получиха почетния знак на ДАЗД: „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. Връчи им го председателят на агенцията д-р Елеонора Лилова, предаде репортер на БГНЕС.

За първи път в отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство” екипът на ДАЗД решава да включи родители на дете. „Смятаме, че те заслужават да бъдат пример за семейства, които имат трудности в отглеждането на своето дете да не се отказват. За нас те са пример за семейство, което не спира, въпреки всичко каквото им се случва”, каза председателят на ДАЗД Елеонора Лилова. Тя подчерта, че именно затова смятат, че семейството на Ема заслужава да бъдат първи и да останат в историята на връчването на този отличителен знак.

Тя е на 18 години, учи за приложен програмист и както сама казва, шегувайки се иска да стане „бял хакер”. Емилияна Станкова има заболяване – спина бифида и хидроцефалия. Нейното специално послание днес е, че за 18 години в тежката си борба е научила едно нещо: „Научих, че всеки човек трябва да притежава доброта, всеки човек трябва да е добър. Научих се да бъда силна. Научих се да не мисля за това, което не мога, даже вече съм забравила, че не мога да ходя, това не ми е голям проблем, все едно нямам този недостатък. Искам да кажа на всички, които са като мен да бъдат силни, да бъдат упорити, да се борят. Аз съм казвала, че семейството и приятелите са най-важни. Аз се гордея с родителите, които имам, даже те получиха награда и се чувствам поласкана. И мога да кажа: Смело напред, само напред и нагоре!”, каза Ема.

Баща й Станислав Станков призна, че целите, които си поставят са постижими. „Ние не искаме нещо кой знае колко много – просто едно нормално детство сме искали, въпреки всички затруднения, въпреки това, че е с увреждане. Тя си има неин интерес, стараем се ние като родители да й помагаме, за да си преследва и мечтите, и нещата накрая се получава. Трудно, много трудно, но накрая се получават. И когато видиш резултата, че тя е щастлива, че е постигнала нещото, което иска и ти си щастлив като родител, и ние двамата сме щастливи като родители, защото ние сме заедно двамата”, каза той.

2020 г. е трета поредна година, в която Държавната агенция за закрила на детето връчва Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Основният критерий, по който се присъжда ежегодното отличие е приноса в грижата за децата и дейностите и инициативите, които създават условия за тяхното пълноценно развитие. Целта на инициативата е да стимулира осигуряването на високо качество на живот на децата, в това число и удовлетвореност на родителите, чрез реализирането на дейности в съответствие с установените стандарти, правила и процедури, и принос към създаването на нови възможности за пълноценно развитие на децата. /БГНЕС


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52      
Видео
Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено
 04.03.2021 12:11