Икономика

Допълнителни пари за пенсионерите и през април

  25.02.2021 17:37  
Допълнителни пари за пенсионерите и през април

"Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на българските пенсионери през април", съобщи пред журналисти в Билинския манастир министърът на финансите Кирил Ананиев.

По думите му, това е добавката от 50 лв., която правителството е поело като ангажимент да се изплаща до приключване на извънредната епидемична обстановка. "На този етап тя е до 30 април и 50-те лева са гарантирани", заяви Ананиев.

Според него макар, че се намираме в изключителна ситуация от гледна точка на пандемията, ако тя продължи, правителството е в правомощията си да удължи това изплащане.

"В този момент възрастните хора имат нужда от допълнителна помощ, свързана и с лекарства, и с по-големи трудности в изхранването", посочи министърът. По думите му. тези хора са изнесли голяма част от изграждането на държавата и заслужават подобен добър жест.

"В никакъв случай той не е предизборен, средствата са предназначени за потребности, които хората имат", увери Ананиев. Кирил Ананиев присъства на тържествен водосвет в изцяло реновираната църква в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" в община Брезник.

Манастирът е една от най-старите обители в Западна България. Според исторически и археологически изследвания датира от 10 -11 век. Ремонтиран е със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Проектът е на стойност 560 000 лв.

Църквата в светата обител е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи. Възстановени са стенописите.

"Повечето датират от 16 и 17 век и изобразяват светци и библейски сцени. С усилия на държавата в Пернишка област са ремонтирани, реставрирани и изградени 22 църкви, манастири и параклиси на стойност 7 275 000 лв.", посочи Ананиев.

"Само преди седмица с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 75 000 лв за строежа на църквата в пернишкия квартал "Тева", допълни областният управител Емил Костадинов.

Днес бе поставено и символично начало на ремонт на пътя до манастира. Той ще бъде извършен от Югозападно държавно предприятие.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21      
Видео
Внучката на Симеон става поп звезда
 24.02.2021 10:37