Икономика

Хърсев: Трябват заплати като в другите страни, иначе ще останем без хора

  01.03.2021 21:23  
Хърсев: Трябват заплати като в другите страни, иначе ще останем без хора

"За този мандат ръстът на заплатите е около 45%. Ние предлагаме увеличение за следващия мандат около 90%. Искаме в края на този мандат да видим две минимални работни заплати, които да покриват разходите за издръжка, които едно семейство има в България, по българските стандарти. Както се случва вече в Латвия, Литва", заяви Димитров пред Нова тв.

"Това е възможно, ако работните заплати продължат да растат както досега – с 10-12%. Бизнесът ще реагира остро, защото всеки разход го настройва в отбранителна позиция. Който се занимава с бизнес, трябва да мисли реалистично. Трябва да се плащат тези заплати, които хората получават в други страни. В противен случай няма да остане никой, който да работи тук", смята Хърсев.

Двамата са на мнение, че все пак ще се намери общ език с бизнеса, за да се достигнат заплатите, които от КНСБ са предложили.

Прогнозата на синдиката е, че БВП ще расте с 5% номинално, 3.5% реално и ще достигне до 150 млрд. лв. през 2025 година.

"Ще поемем риск да се запуши развитието. Но същият риск ще го понесем,  ако не поемем към увеличение на доходите в страната. В крайна сметка сме в една конкурентна ситуация, където трябва да се явяваме конкурентно на другите страни", подчерта Хърсев.

Според Пламен Димитров е важно пред правителството да има реални цели и числа, които да бъдат достигнати след определен период.

"Ако не направим нещо, демографията ще се обърне и този бизнес ще бъде принуден да внася хора отнякъде. Най-доброто решение да следваме тези, които са преди нас в еврозоната", смята той.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33      
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21