Икономика

Една трета от заведенията останаха затворени

  02.03.2021 12:33  
Една трета от заведенията останаха затворени

Между 30 и 35 на сто от заведенията в страната останаха затворени на 1 март въпреки зелената светлина, която бе дадена за подновяване на работата им.

Причината е, че те не могат да плащат своите наеми или са фалирали

сочат предварителни данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това съобщи за „Монитор” съпредседателят на организацията Атанас Димитров.

По думите му голяма част от ресторантьорите дори не са успели да съберат достатъчно персонал, за да отворят отново за своите посетители. Много от служителите, работещи в обектите им преди пандемията, са се преориентирали към други дейности. Не липсват и браншовици, които все още не смеят да подновят работа, защото се опасяват, че съвсем скоро отново ще бъдат затворени. В зависимост от големината на обекта зареждането на хладилници и витрини излиза между 5000 и 10 000 лв.

- суми, които вероятно се явяват непосилни за част от предприемачите в сектора, останал затворен в рамките на няколко месеца.

Все пак желаещите да заработят още в първия възможен ден са успели на подготвят своите обекти, за да могат гражданите да изпият сутрешното си кафе именно при тях. Макар в по-голямата част от заведенията доставките да са пристигнали навреме, се оказва, че в кафенета в столицата няма минерална или трапезна вода. Причина за това вероятно е напливът от заявки за доставки. Те са започнали още в почивните дни, но продължават и в понеделник.

Освен доставките обаче в заведенията са пристигали и проверяващи, които следят основно за наличието на дезинфектанти, разстояние между масите, трудови договори и носенето на предпазна маска от служителите.

По отношение на предстоящия Ден на жената - 8 март, Атанасов поясни, че вече има резервации, но организирането на празнична програма е почти непосилна задача предвид противоемидемичните мерки.

„Когато работим с намален капацитет, се намаляват и ресурсите за програмата”, категоричен бе той, като допълни, че за да се организира такава, трябва да има по-голям брой посетители.

Припомняме, че заведения и ресторанти подновяват своята работа, считано от 1 март, при 50% от капацитета си, около 6 души на маса и намалено работно време до 23:00 часа.


Анкета

За кого ще гласувате?


Резултати
Видео
Така храната няма да залепва за тигана
 01.03.2021 14:33      
Видео
Рита Ора сподели нови кадри от България
 25.02.2021 21:21