Новини

ВМРО настояват за извънредно заседание на парламента за квотата българска музика

  07.03.2021 13:15  
ВМРО настояват за извънредно заседание на парламента за квотата българска музика

За това призова председателят на парламентарната група на патриотите в 45-ото НС Искрен Веселинов в свой пост във „Фейсбук“. Причината е вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че той приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизиятя преди повече от година.

https://www.parliament.bg/bills/44/054-01-17.pdf

Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност, пояснява в поста си идеята Веселинов.

Срещу това обаче против бяха абсолютно всички парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ.

https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2591/reports/ID/11440

Ето защо ние от ВМРО смятаме, че политическото танго е нещо, което, ако се „заиграва“, то трябва поне да е в полза на хората.

Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега, пише Веселинов и допълва:

Цвета Караянчева (председателката на НС от ГЕРБ) да свика извънредно заседание на парламента и да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност.

И нека, в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО – това за разширяване пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък.

https://www.parliament.bg/bills/44/054-04-293.pdf

Сега е моментът да покажем единство и висока парламентарна култура.

Всичко друго е „игра с публиката“, коментира още заместник-председателят на ВМРО.

Прилагаме и пълния текст на поста във Фейсбук:

Премиерът Бойко Борисов вчера обещал задължителна квота българска музика в ефира на радиа и телевизии! Похвално - ВМРО внесохме такова изменение в закона още преди 2 години. Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на ОП - Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала на Парламента (пак от ГЕРБ), а да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност.

Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега. Цвета Караянчева (председателката на НС от ГЕРБ) да свика извънредно заседание на парламента и да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност.

Всичко друго е „игра с публиката“.

Впрочем, ако ще има извънредно заседание, да гледаме и НК и разширяване пределите на неизбежната отбрана, приети на първо четене. Така ГЕРБ ще изпълнят още един коалиционен ангажимент и управлението ще има още един съществен принос за сигурността на почтените хора.


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Огромни стада бизони бягат от Йелоустоун
 09.03.2021 19:22      
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52