Икономика

Всяка пета обява за евтино жилище е фалшива

  07.03.2021 21:54  
Всяка пета обява за евтино жилище е фалшива
  google

Поне двайсетина процента или всяка пета от офертите на пазара за продажба на жилища на ниски цени са зарибяващи, твърдят брокери от столичните агенции за недвижими имоти.

„Лошото е, че те се мултиплицират, като се копират от различни агенции. Понякога са за вече продадени имоти, но с немалка част от тях основно се цели да има обаждане от потенциални клиенти, на които да се предложат други вече реални оферти. На практика това е зарибяване“, пояснява Тихомир Цаков от „Аристо“.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ освен това имотите, предлагани на най-ниски цени, крият редица рискове.

„Поначало нещо да е по-евтино от нормалните пазарни цени значи има някаква причина и тя може да е скрита. Това може да са проблеми със съседи или документи, които не са излезли наяве, защото колкото и да се проверява някой имот винаги понякога се появява нещо, носещо риск. За мен като посредник по сделка винаги е притеснително, когато нещо е много по-евтино“, казва той. По думите му брокерите от агенциите и купувачите винаги трябва да внимават за „слаби“ документи, които обикновено могат да бъдат напр. пълномощните и завещанията. „Белег за наличието на проблем е и наличието на много продажби за кратко време, като повече собственици, сменили се за само за няколко години. Явно в тези случаи някой придобива имота, разбира нещо нередно и след това бърза да се отърве от него.

За радост делът на такива имоти на пазара е нищожен“, уточнява брокерът. „Понякога един имот е по-евтин, когато е в съсобственост“, уточнява Пандов. Тогава някои клиенти преценяват да купят дела, обявен за продан и след това дават оферта на другия собственик за откупуване и на неговата част или да водят дела“, допълва той.

Всички брокери съветват много да се внимава с имотите, предлагани на много ниски цени. Според тях в тези случаи става дума за имоти с много лошо разпределение на жилищната площ. Другият риск е те да са със статут на ателие и търговски площи, които не могат да се ползват за жилищни нужди и всички такси, плащани за тях, са по-високи, защото се водят бизнес обекти. Третата възможност за обяви на ниски цени е да става дума за апартаменти, обявени за продажба на търг от съдебни изпълнители. В този случай трябва да имаме готови пари, за да участваме в търга и след това бързо да платим имота, ако спечелим наддаването.

Тихомир Цаков от „Аристо“ съобщава и за друга тенденция на пазара в условия на продължаваща пандемия - изтеглянето на оферти и известно свиване на предлагането. „Има 10-15%, които не искат да им идва никой в къщата или пък те просто временно са се преместили да живеят извън София и по този начин е невъзможно да се правят огледи. За това и хората с добри и постоянни доходи предпочитат да вземат нещо ново, но и готово направено за живеене“, пояснява той. Според него пазарът е устойчив именно, защото има млади хора, които не усещат разликата в цените между 90 000 и 100 000 евро например и са готови бързо да купуват.

Най-оборотните и търсени жилища на пазара в столицата и в момента са двустайните. Справка в имотните сайтове показва, че една от три оферти за продажба на тухлени имоти от сегмента е над 70 000 евро. От общо 5300 обяви, публикувани за такива жилища, на 1770 имота са над тази граница. За най-скъпия двустаен апартамент с площ до 70 квадрата, предлаган на пазара, сега се искат 260 000 евро. Имотът е от 66 кв. м на седми етаж в центъра на София и освен местоположението високата цена се мотивира с луксозен ремонт включващ ново кухненско обзавеждане.

В най-скъпата зона за имоти над 150 000 евро обявите са само около 60, като на пръстите на една ръка се броят офертите за жилище в строеж.

Едва двайсетина са обявите в сайта imot.bg за двустайни тухлени апартаменти по-евтини от 40 000 евро. Най-ниските оферти са на ниво около 34 000 евро. Единият е в строеж, има площ от 43 кв. м, колкото на панелна гарсониера и ще се намира на партерен етаж в кооперация, която трябва да бъде готова догодина в кв. „Надежда-2“. Готов апартамент на тази цена може да се купи в сграда, изградена преди 10 години в местността Гърдова глава, намираща се източно от кв. „Княжево“.

При тухлените двустайни най-много - 800 или една четвърт от всички обявите за този тип жилища с площ до 70 квадрата, са на цени между 40 000 и 60 000 евро, като половината от тях са в строеж.

При двустайните панелки половината от общо 400 оферти е на ниво над 70 000 евро, сочат още данните на имотния портал. Най-голяма е бройката – 130, на този тип соцжилища, предлагани от 70 000 до 80 000 евро за апартамент. Като изключим отдалечения и не много безопасен за обитаване кв. „Ботунец“, то най-ниската обява в сегмента от 37 000 евро е за имот от 64 квадрата на четвърти етаж в столичния „Дружба-1“. Над 3,6 пъти над минималната е максималната обявена цена за двустайна панелка - 135 000 евро, и се отнася за ремонтирано жилище със същата площ в престижния кв. „Иван Вазов“.


Анкета

Ще успее ли да състави ГЕРБ правителство?


Резултати
Видео
Огромни стада бизони бягат от Йелоустоун
 09.03.2021 19:22      
Видео
Вижте как буйства индиецът от приземения в София самолет (ВИДЕО)
 07.03.2021 12:52