Анализи

Сърцата ни са на парчета: Казваме сбогом на Царицата на комедията

  23.03.2021 17:12  
Сърцата ни са на парчета: Казваме сбогом на Царицата на комедията
  BulNews

 Загубата е тежка. Слънцето на киното и театъра можеше да разсмее и най-мрачното лице, но сега заедно с него залязоха усмивките на стотици, които с тъга пожелават светъл небесен път. И ако приживе актрисата искаше любов, то тя несъмнено я получава, макар и през сълзи.

Актьори, журналисти, политици, певци, писатели казаха последно сбогом на Татяна Лолова в социалните мрежи. И въпреки тъгата, актрисата продължава да грее от снимките със своите колеги.

"Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета", написаха от Съюза на артистите в България.

"Няма нищо по-тъжно от тъжния човек. Няма нищо по-хубаво от това да имаш желание, настроение, да си усмихнат. Усмихнатият човек е красив човек, независимо от природните си черти. Един намръщен човек, дори да има хубави черти, не проличават", изпраща я с неин цитат актьорът Стоян Радев и добавя: "ТАТЯНА ЛОЛОВА ЗАВИНАГИ".

Мариян Бачев с история разказа за позитивизма на легендата на българската комедия.

"Татяна Лолова е може би първата голяма актриса, с която имах късмета да се снимам още като студент в детска новогодишна програма за БНТ. Тогава ми направи впечатление нейната аура, когато влезе в студиото. В една от паузите на снимките някой се опита да пусне неприличен виц. Тя извика:

- Не, не в мое присъствие! Ще изляза и тогава си говорете, каквото искате!

Отначало си помислих, че се шегува. Но не! Тя беше сериозна! Тя излъчваше чистота! Не искаше професията да бъде опорочена! Затова всъщност си купих и нейната биография тогава - преди 24 години! След това имахме няколко срещи покрай Гриша Островски!... Мир на душата ѝ!", написа той.

Милица Гладнишка също се "поклони" пред таланта на "великата Татяна".

Редица журналисти също почетоха паметта на актрисата. Светослав Иванов, Жоро Тошев, Валерия Велева, Драгомир Драганов - Чая, Мартин Карбовски, Биляна Савова са само част от имената, които изказаха своята скръб в социалните мрежи.

"Великата Татяна Лолова отлетя при Ламбо и Стояна в Небесния театър! Огромна загуба! Една завладяваща усмивка, една нестихваща енергия и един божествен талант вече няма да са сред нас!", написа Валерия Велева.

А Драго Чая сподели: "Угасна СВЕТЛИНАТА! Няма я вече ВЕЛИКАТА ТАТЯНА ЛОЛОВА! Безсилен съм да промълвя... Няма думи с които да опиша преклонението и благодарността си за десетките ни екранни срещи... ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН, ОБИЧ МОЯ!"

"Татяна Лолова, за мен госпожа Лолова беше от тези хора. Познавахме се. Дългогодишната ми работа в списание EVA ми даде тази безценна възможност да бъда пъти близо до нея. А освен това ходехме и на фризьор в един и същи салон. Засичахме се и си говорехме...", разказа и Биляна Савова и добави: "Има Хора, които на тази земя никога не почиват... Защото те са създадени, да раздават себе си в този си живот. И идва ден, в който взимат заслужената си почивка и отлитат... Приятна почивка, г-жо Лолова!"

Певицата Ирина Флорин публикува портрет от младите години на Татяна Лолова, а поетът Петър Чухов написа: Как да дойде пролетта, когато слънцата си отиват?! R. I. P. Татяна Лолова".

Политиците също не останаха безучастни с споделиха своята тъга.

"Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство. Татяна Лолова е незаменима епоха в българския театър и кино, завинаги ще е ярка духовна светлина в националната ни култура и памет", сподели президентът Румен Радев.

"Още една звезда в небето... Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова! Съболезнования на семейството и близките", написа и премиерът Бойко Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се "поклони" пред паметта на актрисата.

"Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от смях, ранимо сърце пълно с обич, която раздаваше щедро. Благодарна съм за честта да я познавам! Поклон и аплодисменти за смеха и вярата в доброто, които оставя след себе си", заяви тя във Facebook.

И реакциите не спират дотук. Хиляди са коментарите, хиляди са скърбящите хора.

Може би това е първият път, в който Царицата на комедията ни разплаква. Но сега е време тя да блесне на една друга сцена - тази на небесния театър, където я очакват другите велики имена, които България изгуби...

 


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Фики стана част от голям международен проект
 24.03.2021 16:12      
Видео
Вижте гаража на бъдещето
 23.03.2021 19:53