Икономика

Министър Лъчезар Борисов: Продължаваме с развитието на индустриалните зони

  24.03.2021 14:39  
Министър Лъчезар Борисов: Продължаваме с развитието на индустриалните зони
  БНР

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони /НКИЗ/ Антоанета Барес проведоха среща, на която обсъдиха разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов заяви, че днес на заседанието Министерски съвет е одобрено финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура в Промишлена зона „Север", гр. Бургас. „От бюджета на Министерството на икономиката на Община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева, като инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифициран по ЗНИ инвестиционен проект в общината", подчерта той.

Антоанета Барес каза от своя страна, че развитието на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов етап. По думите й обособена е нова Промишлена зона "Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас - Средец - Созопол.

Площта й е 600 декара. „Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация", заяви тя. Икономическият министър посочи , че развитието продължава с апортирането на още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов подчерта, че във връзка с разрастването на Икономическа зона София-Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от гр. Божурище, от страна на Министерство на икономиката и НКИЗ са предприети редица мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк.

„Проведохме ползотворни срещи с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, както и с кмета на Община Божурище Георги Димов, на които договорихме приключването на работата по подписване на споразумението за достъпа до Икономическа зона София - Божурище по отношение на пътя и продължението на бул. "Царица Йоанна" до зоната. Очакваме, че на следващото заседание на Столичния общински съвет точката ще бъде обсъдена и веднага след това ще се подпише споразумението и ще стартира изпълнението заедно с АПИ на този мащабен проект, който е важен и за този регион.

Икономическият министър коментира още, че днес е одобрен Меморандум за разбирателство за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект на стойност над 107 млн.лв. , който ще създаде над 200 нови работни места в община Самоков. „С този проект само от началото на годината инвестиционните проекти насърчени по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са на стойност над 700 млн.лв. и ще създадат близо 1200 работни места", каза той.


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Фики стана част от голям международен проект
 24.03.2021 16:12      
Видео
Вижте гаража на бъдещето
 23.03.2021 19:53