Новини

Депутатите от 44-ото Народно събрание проведоха последното си заседание

  25.03.2021 13:01  
Депутатите от 44-ото Народно събрание проведоха последното си заседание

44-ото Народно събрание завърши своята работа. То бе закрито с декларации на парламентарните групи и с пряко предаване по БНР и БНТ.

Девет дни преди парламентарните избори и на Благовещение депутатите от 44-ото НС се събраха за последно заседание - за финал на четиригодишната си работа. 194 от тях се регистрираха в залата.

Декларации бяха прочетени от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, партия "Воля"- Българските родолюбци и от независимите народни представители. От ДПС не направиха декларация.

ГЕРБ призоваха за повече консенсус и заявиха готовност да подадат ръка за национално единение след изборите с мотива, че никоя партия не е в състояние да управлява сама.

От БСП определиха 44-ия парламент като изпълнител на волята на премиера, многократно променяйки Закона за лечебните заведения и Кодекса за социалното осигуряване и определиха законодателството като лобистко.

„Обединени патриоти“ изтъкнаха ролята си на балансьор, но не пропуснаха да отбележат, че четиригодишната работа на парламента е белязана от перманентна криза и усещане за свободно падане.

Партия „Воля“ заяви, че си тръгват от парламента без нито един лобистки закон, нито назначения на държавни постове.

Заедно с тях всички депутати в залата ръкопляскаха на всички лекари, полицаи и учители заради тяхната самоотверженост в коронакризата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева закри заседанието като благодари и за работата на хилядите доброволци, ангажирани в изборният процес. Напомнено бе, че след четвърти април всички ще продължим да живеем  заедно и нито проблемите или мечтите ще са по различни.

"Уважаеми колеги, благодаря за съвместната работа. Закривам 44-ото Народно събрание!"

От 8 март Народното събрание преустанови редовните си заседания заради началото на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април.

44-ото Народно събрание беше сформирано според резултатите от извънредните парламентарни избори, проведени на 26-и март 2017 година. Първото му заседание се провежда на 19-и април 2017 година.

Този парламент влиза в историята с няколко неща - първо, с преместването си в нова сграда, нещо което се подготвяше от години. 44-ият парламент е първият от 2009 година насам, който изкара пълния си четиригодишен мандат.

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните "неизвинени отсъствия" от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания -  общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Към премиера са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях – 9 писмено и 5 устно в зала.

Последното пленарно заседание завърши по традиция с обща снимка на всички депутати.


Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Фики стана част от голям международен проект
 24.03.2021 16:12      
Видео
Вижте гаража на бъдещето
 23.03.2021 19:53