Анализи

Кой кой е в Изправи се! Мутри вън!?

  30.03.2021 12:32  
Кой кой е в Изправи се! Мутри вън!?
„Изправи се! Мутри вън!” -депутатки от БСП и недотам реализирани мъже

Политическото образувание „Изправи се! Мутри вън!” е поредната формация, която претендира, че е носител на новото и на промяната. Но това ли е истината?

Част от лидерите в коалицията са били във властта като депутати – Татяна Дончева е с 4 мандата – 38-мо, 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание,  а Мая Манолова има 3 мандата - в 40-то, 41-во и 42-ро НС. Другите двама водачи - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са недостатъчно реализирани мъже на средна възраст с мащабни политически амбиции.

 Мая Манолова: Аз съм социалист трето поколение

 „Аз съм социалист трето поколение”, пише за себе си Манолова в своя официален сайт manolova.eu, който е активен до 2016 година.

Мая Манолова е острието на БСП в три поредни Народни събрания, като в 42-я парламент е негов заместник-председател.

Мая Манолова учи в Москва. В столицата на тогавашния СССР в периода 1983-1988 завършва история във Висшата комсомолска школа при Централния комитет на Всесъюзния Ленински комунистически съюз на младежта.

След завръщането си в България през 1989 година става член на БКП и работи като идеологически организатор към Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) в областния град. Книжката й за член на БСП ѝ е връчена през 1990 година от Георги Пирински.

Кюстендилската адвокатка завършва право едва през 1996 година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Като депутат през 2006 година Манолова, заедно с Татяна Дончева, е сред вносителите на изменение в Наказателния кодекс, станало известно като поправката „Ванко 1“, с което се намаляват наказанията за склоняване към проституция. Промяната довежда до намаляване на присъдите на известни затворници, като Иван Главчев - Ванко 1 и Кондю Савов – Кондьо.

Изненадващо през 2015 година Манолова, с подкрепата на ГЕРБ, е избрана за национален омбудсман. Впоследствие премиерът Бойко Борисов заявява: „Трябваше да я слушате като идваше да се моли за омбудсман да стане”

Поради близостта й с избягалите от България дупнишки бизнесмени братя Галеви, осъдени на по 5 години затвор сформиране и участие в престъпна група за рекет и изнудване,  и досега медиите наричат Манолова „сестра Галева”.

Мая Манолова е заснета от камери в офиса на друг избягал бизнесмен – Васил Божков, когото тя е посещавала неясно колко пъти. Според самия Божков тя е ходила при него, за да му иска подкрепа за последните кметски избори в София, която й е била отказана. Но по други информации Божков е финансирал кметската кампания на Манолова срещу Йорданка Фандъкова.

През последните месеци Мая Манолова се включи в протестите срещу властта с лозунга, че е носител на промяна и иска да измете „мутрите от властта”.

Татяна Дончева – депутат в 38-мо, 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание

 Другата „носителка на промяната” Татяна Дончева е  депутат в 4 парламента и кандидат за кмет на София, издигнат от БСП през 2005 година.

Настоящият председател на „Движение 21”, част от „Изправи се! Мутри вън”, също като Мая Манолова, участва в скандалната поправка на Наказателния кодекс, която през 2006 година изкарва предсрочно от затвора обвинения в сводничество рапър Иван Главчев-Ванко 1.

Като тогавашен депутат от БСП Дончева не е присъствала на първото заседание на правната комисия, когато поправката е отхвърлена. Но точно тя, като заместник-председател на правната комисия, изрично иска прегласуване на следващото заседание на внесения от Мая Манолова законопроект и така текстът е приет.

Дончева е адвокат на фамилията Баневи, защитава Цветан Василев, приближена е до Гриша Ганчев, а през 90-те години е била адвокат на „Мултригруп”. В началото на 90-те е била прокурор в София, но е уволнена от първия демократично избран главен прокурор Иван Татарчев.

Както Мая Манолова, така и Татяна Дончева се заявява като носител на промяната и също иска да мете мутрите от властта.

 Николай Хаджигенов: Мая Манолова е крива щанга

 „Аз неслучайно казах, че Манолова е крива щанга, че това е неподходящият инструмент за целта, и за тези ми думи мъжът й не ми говори” -  това заявява в интервю за „Дойче веле” адвокат Николай Хаджигенов за сегашната си коалиционна партньорка Мая Манолова.

Хаджигенов е част от така нареченото„Отровното трио” с Арман Бабикян и скулптора Велислав Минеков. Тримата много успешно яхнаха протестите с твърдението, че нямат никакви амбиции да влизат в политиката. Днес от триото останаха двама – Минеков си изъпни обещанието и се дистанцира.

Николай Хаджигенов завършва право в Нов български университет, не толкова престижно място за образование на юрист.

Медийно става известен през 2003 година, когато обявява пред журналисти, че неговата кантора е била взривена, заради делата, които води. Оказва се, че бомбата няма нищо общо с неговия офис, а е насочена срещу фирма за преводачески услуги, помещавала се в съседство.

Още преди да е известен като адвокат, Хаджигенов е съдия на състезания по муй тай и кикбокс за деца. Но е изгонен, защото се отнасял непристойно с невръстни състезателки.

Ето какво си спомня Валери Чакъров, който е член на управителния съвет на спортен боен клуб „Тангра”:

„Отивахме на европейското първенство за кадети в Сан Себастиан - Испания. В автобуса преди финалната среща състезателката ни, която тогава е на 14 години, завързва съвсем непринуден разговор с Хаджигенов. Той я пита на какъв стил играе, тя казва на фул контакт. Тогава той казва: “Ти ли?! Понеже си дървена, затова играеш на ринг“. Хаджигенов я обижда още: “Ти си дърво!“ При което едно 14-годишно дете беше разколебано тотално и рухна психически, преди важен мач. Беше трудно да бъде мотивирана от нас и детето закономерно загуби финала.  Адвокат Хаджигенов се опитва да провали кариерата на бъдеща европейска шампионка. Не присъствах на самия разговор, но помня, че тогава детето дойде разплакано при нас и сподели”, разказва Чакъров.

Популярността на Хаджигенов нараства, когато става адвокат на бившата кметица на столичния район Младост Десислава Иванчева, която бе осъдена за подкуп от 187 500 евро.

По време на протестите от последните месеци Николай Хаджигенов се прочу с факта, че събираше бланките с административните наказания на участниците в шествията и им обещаваше, че ще ги защитава в съда безплатно. Впоследствие много хора се оплакаха, че Хаджигенов изобщо не се е явил на делата им.

Амбициите на Николай Хаджигенов са явно повече политически, отколкото професионални. За него няма значение да се коалира с една жена, Мая Манолова, която нарича „крива щанга”.

 Арман Бабикян - бащата на фалшивите новини

 Арман Бабикян е свързвван от медиите с най-лъжливите сайтове – Informiran.net, 4udoslav.writeas.com, gudelnews.com и Вале Нюз. Именно  Informiran.net преди 2 години пусна манипулацията, че министър-председателят Бойко Борисов си е „купил гръцки остров”. Бабикян отрича да има сайтове, но при справки в интернет кой стои зад домейна на Informiran, излиза името на представящия се за пиар експерт и настоящ кандидат за депутат от „Изправи се! Мутри вън!”

Арман Бабикян е родом от Варна, бил е водещ в радио Канал Ком, работил е в радио „Атлантик“, БНР, „Свободна Европа“. Кариерата му продължава в София, където основава агенция за политически маркетинг. Занимава се с политически пиар, а повечето му кампании са неуспешни - двамата му кандидати за кметове на Варна, Данаил Папазов и Чавдар Трифонов, се провалят.

Отделно Бабикян участва в управата на две неправителствени организации (НПО) – клуб „Отворено общество – Варна” и „Силна България”.

Носителят на „новия морал и на промяната” нашумя след изказване на премиера Бойко Борисов.

„Около Манолова няма екип, те са сбирток, един от тях ми поиска 3 милиона, за да ми помага на първите избори. Аз му казах – „нямам такива пари“, каза Борисов. А националните медии бързо припознаха Бабикян като човека, който е поскал огромната сума.

Арман Бабикян, също като Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, се заявява като носител на промяната. Но всъщност тези хора са опитни политико-медийни играчи, които търсят реализация и влияние за себе си и техните семейства през наивността на избирателите, които да ги изпратят като депутати в следващия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!” -депутатки от БСП и недотам реализирани мъже

Анкета

Трябва ли да се проведат нови избори?


Резултати
Видео
Лъв върху покрива на къща
 29.03.2021 11:17      
Видео
Фики стана част от голям международен проект
 24.03.2021 16:12