Новини

Преференциите променят списъка на избраните депутати

  06.04.2021 18:27  
Преференциите променят списъка на избраните депутати

Преференциите променят рязко листите на партиите, а оттам и избраните депутати, показват първите данни, след като станаха ясни резултатите от вота и разпределението на мандатите. По закон, за да бъде пренаредена листа, даден кандидат трябва да събере преференции над 7% от гласовете за листата. Който събере необходимия брой преференции, автоматично се качва нагоре в листата, гарантирано е само мястото на водача на листата, пише "Сега".

Абсолютен рекорд по преференции постави депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов. Бившият футболен съдия, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, бе на последното 22-о място в листата на ГЕРБ в Благоевградския регион. Той обаче влиза със сигурност в 45-ото НС, защото има над 9000 преференции. От тях само от Симитли са 5 300. Водач на листата е Росен Желязков, а за другите две места битката е ожесточена, защото с голям брой преференции са Александър Мацурев - Банско, Георги Динев - Петрич и  Стоян Стоев от Сандански.

Преференциите преподреждат листите на  "Демократична България" и БСП в София, показват протоколите в столицата.

Бившият депутат и бивши лидер на СДС Мартин Димитров, който беше пети, и Иво Мирчев от "Да, България", който беше трети, пренареждат листата на "Демократична България" в 24-и избирателен район. Двамата изпреварват Цецка Бачкова (ДСБ) и Стефан Тафров ("Да, България"). В столичния 23-и избирателен район икономистът Георги Ганев, който също като Димитров е кандидат от гражданската квота, успява да размести листата. Така той измества от второто място Антоанета Цонева от "Да, България". Но тя също ще стане член на парламента. 

Размествания има и в листата на БСП в 24-и избирателен район. То е в полза на седмия в листата Борис Цветков, който измества втория в нея - бившия депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Данчев.

Най-много преференции от ГЕРБ във Велико Търново събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори, след проф. Костадин Ангелов. Весела Лечева събира най-много преференции сред всички 241 кандидати във великотърновските листи. Личната си подкрепа са й дали 3863 от гласувалите за БСП.

Георги Станков, който и досега бе депутат от ГЕРБ, е получил най-много преференциални гласове на изборите в Хасковска област. При обработени 100% от протоколите той събира близо 13 655 преференции, пише Хасково инфо.

Студентка в Стопанската академия в Свищов се оказа рекордьор по преференции в листата на ГЕРБ-СДС в 3-и МИР-Варна. За поставената под номер 25 Славена Точева преференциално са гласували 6805 гласоподаватели. Във Варна има още една интересна рокада - в листата на “Демократична България”. Поставената под №3 там общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев и 409 за втория Стелиян Севастиянов.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева не може да бъде изместена, но това най-вероятно ще стане с втория и третия след нея - Найден Шопов и Валери Вълков. Шопов има 2399 преференциални гласа, а Вълков - 247. Те ще бъдат изместени от поставения на 4-то място Димитър Гечев, които е събрал 4431 преференциални гласа и от поставената на 18-то място в листата Десислава Тодорова, която е събрала 3735 преференциални гласа.

С преференции от Пловдив-област влиза кандидатът на ГЕРБ от Асеновград Младен Шишков, който се нарежда автоматично на второ място след Дани Каназирева. Битката за третия мандат на коалиция ГЕРБ – СДС ще е между втората Данка Люртова от Карлово и петия Димитър Янев от Асеновград.  Вероятно от преразпределението на гласовете в парламента ще влезе и представителят на „Демократична България” Велизар ШаламановЕнко Найденов от БСП събира над 2500 преференции и от 11-то място става втори в пловдивската листа на социалистите.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Катерач изкачи необезопасен един от най-високите небостъргачи
 04.04.2021 16:48      
Видео
Колко бърза е Toyota Yaris GR?
 03.04.2021 20:00