Шоу

Консумирайте сладко не повече от 1-2 пъти седмично

  07.04.2021 10:04  
Консумирайте сладко не повече от 1-2 пъти седмично

Трябва да се консумират сладкиши не повече от 1-2 пъти седмично и децата не бива да се насърчават за това, заяви пред РИА Новости Антонина Стародубова, главен диетолог на московското Министерство на здравеопазването.

"Правилото е едно за всички - по-малкото е по-добре. Според препоръките на СЗО сега не се препоръчва да се консумират повече от 50 грама добавена захар на ден. В същото време много експерти сега смятат, че трябва да консумирате не повече 25 грама захар на ден. В средна порция палачинки има 30 грама захар. За да се придържате към препоръките, трябва стриктно да контролирате количеството захар и сладкиши в храненето и да ограничите сладките изделия и захарните газирани напитки", каза Стародубова, отговаряйки на въпроса в какъв обем можете да консумирате сладкиши.

Усилията, предимно от родители, възпитатели и лекари, трябва да бъдат насочени към подпомагане на децата да не злоупотребяват със сладкиши и да избират здравословни алтернативи.

"Много е важно сладките ястия и храни да не се разглеждат като стимул за децата. Не можете да действате по схемата "страхотен си, ето ти бонбони" или "днес си се държал лошо, няма да ядеш сладко". Бонбоните и другите сладки неща са "празнично ястие", можете да ги консумирате 1-2 пъти седмично, например в събота или неделя, но не като награда или наказание", отбеляза Стародубова.

Лекарят съветва да се избират алтернативи на сладкишите, като плодове, или можете да изберете неподсладени, с ниско съдържание на захар десерти, като желе или мармалад. В този случай трябва да се обърне внимание на химичния състав на продукта и съдържанието на захар и прости въглехидрати в него.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00      
Видео
Катерач изкачи необезопасен един от най-високите небостъргачи
 04.04.2021 16:48