Новини

Бабикян иска широко правителство

  11.04.2021 12:38  
Бабикян иска широко правителство

Арман Бабикян, знаково лице от протестите и от "Изправи се. Мутри вън" се обяви днес против предсрочни избори през лятото. Той е за широко обединение на опозиционните сили около съвпадащи цели, най-важните от които са отстраняването на ГЕРБ от власт, изкореняването на "феодалния" модел на управление на Бойко Борисов и съдебна реформа.

"Кой е този политолог или математик, който ще ми обещае, че това съотношение (70:30) на нехаресващи и харесващи Бойко Борисов ще бъде същото на следващите избори? - каза Бабикян в интервю за БНТ. - Илюзията, че като правиш през два месеца избори, така си го нагласяш мнозинството, както ти пасва, е наивна".

 Бабикян добави, че той и адвокат Николай Хаджигенов разговарят с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и че мненията им по ред приоритети съвпадат, но подчерта, че това "не са преговори", защото нямат мандат да водят такива.

"С "Има такъв народ" просто си разговаряме, налучкваме идеите... Има много сериозно сходство по огромна част от идеите.По българските студиа обикновено не се прави разлика между “коалиция” и “подкрепа за” - отбеляза Бабикян, разсъждавайки върху формата, на евентуално бъдещо обединение анти-ГЕРБ. - И тук идва тънката линия на страха - ще бъде ли зависимо такова правителство от политически сили, които не са харесвани".

Той призна, че партиите, които бяха в центъра на протестите миналото лято, нямат избор, освен да приемат подкрепата на сили на "статуквото" като БСП и ДПС, ако искат да постигнат целите си да отстранят ГЕРБ от властта.

"Няма как да се изкърти феодалният модел на Борисов. Няма друг начин. За да свърши работа, човек трябва да се изцапа”, каза Бабикян.

Той посочи че Слави Трифонов ще има решаващата дума при образуването на анти-ГЕРБ обединение:

"Повече хора му повярваха на него, съвсем логчино е да каже... това - да, това - не" - добави Бабикян.

Миналата седмица Мая Манолова и Татяна Дончева заплашиха Хаджигенов с изключване на парламентарната група заради изявление, че новите партии в парламента трябва да работят с БСП. Днес Бабикян каза, че няма опасност от разцепление в групата им и че не се нуждаят от позволението на партньорите си, за да разговарят с представители на други политически сили.

"Ние не си искаме разрешеня, ние работим заедно", каза той.

Бабикян призна и че бъдещо анти-ГЕРБ правителство ще бъде съставено от "орли, раци и щуки" и че "за да се събере такава  коалиция, тя трябва да надскочи себе си... Трябват много здрави (тази дума няма да я кажа )... нерви. Да се издържи".

"Нищо чудно това да се окаже неегоистичният модел за съставяне на различното правителство...  Борисов няма да бъде премиер и това е условие, без което не може, оттам се тръгва".

В същото време представителят на т.нар. Отровно трио допусна, че ГЕРБ ще опита и "има възможности да си купи слабите души" сред опозиционните сили.

Бабикян отрече, че иска да става министър или председател на парламента.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
3 281 дрона взеха участие в шоуто на Genesis
 08.04.2021 21:14      
Видео
Вижте запалването на автокъщата на Антониото
 08.04.2021 09:00