Спорт

Приемаме 41 държави в световните купи по модерен петобой

  16.04.2021 10:49  
Приемаме 41 държави в световните купи по модерен петобой

В София в периода 7-11 и 15-18 април се провеждат две от общо три световни купи за мъже и жени по модерен петобой. За първи път в историята на модерния петобой в света една държава е домакин на две световни купи, които също така са квалификации за Олимпийските игри в Токио.
"Националната федерация е една от най-важните колони за състезанията във всички възрастови групи. Това са изключително важни състезания за всички държави, които участват. Миналата седмица се проведе първата Световна купа, сега се провежда втората", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR президентът на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шорман.
Той допълни още, че не само модерният петобой, а и всеки друг спорт е бил засегнат драстично от COVID-19.
"Ние нямахме финансови проблеми, но беше важно да подкрепяме националните федерации, за да осигуряват най-добри условия на състезателите", допълни Шорман.
Президентът на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов подчерта, че в момента участват рекорден брой държави - 41 нации, около 100 мъже и 100 жени.
"Тези две купи са квалификации за Олимпийски игри, нямаме право на никаква грешка. Сложно е положението с Ковид-19 понеже трябва да пазим спортистите, треньорите. Максимално се стараем да дезинфекцираме, всичко е при най-строги мерки", каза той.Кузманов сподели, че в България модерният петобой не е толкова добре познат, въпреки всички традиции и добри резултати.
"Вашата федерация има дълги традиции. Това не е нещо, което е създадено в последните 10-20 години. Тук отворихме състезанията за всякакви възрастови групи и академични среди. Българската федерация е добър партньор за нас. Провеждат се световни и европейски състезания, това показва колко е добра федерацията. Тя е в добри ръце", заяви Шорман.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19      
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34