Новини

Компанията на Гебрев: Боеприпасите, взривени в Чехия, не са били за реекспорт за Украйна

  19.04.2021 19:41  
Компанията на Гебрев: Боеприпасите, взривени в Чехия, не са били за реекспорт за Украйна

От компанията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев "ЕМКО" отрекоха боеприпасите, взривени през 2014 година в чешкото село Върбетице, да са били предназначени за реекспорт за Украйна.

"ЕМКО" никога не е изнасяла за Украйна боеприпаси през Чехия и това е документално доказано", заявяват от дружеството.

Позицията им идва по повод твърдения в чуждестранни медии за българска следа във взривяването на чешките оръжейни складове преди седем години.

Подозренията, че зад тези експлозии стоят руските специални служби доведоха до дипломатическо напрежение между Чехия и Русия.

Още за позицията на българската оръжейна фирма

Месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия „ЕМКО“ не е извършвало и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове - нито към България, нито към която и да било друга страна, пише в позицията.

Документите в архива на дружеството  за периода април 2014 - декември 2015 година изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт.

До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към „ЕМКО“ за информация по въпроса, но, пише в позицията, компанията е готова за сътрудничество, както с чешките разследващи органи, така и с разследващи от други съюзни държави и с компетентните органи у нас.

"Това, за което вече има убедителни доказателства, са участниците в терористичните актове - както при взривовете в Чехия през 2014 г., така и при атаките с Новичок в България през 2015 година и във Великобритания през 2018 г. Очевидно зад тях стоят агенти на една от организациите на руските специални служби", подчертават от компанията на Емилиян Гебрев и припомнят, че българското правителство в оставка и прокуратурата години наред мълчат и даже саботират разследването за отравянето на Гебрев, сина му и негов бизнес партньор, както и за взривени складове и производствени мощности във ВМЗ „Сопот“, станали месеци след експлозиите в чешките складове.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19      
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34