Новини

Президентът връчва мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

  20.04.2021 08:16  
Президентът връчва мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха, че са готови с проект на правителство. Те предлагат за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов.

По-малко от 24 часа след края на политическите консултации с 6-те парламентарни формации президентът връчва първи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет“, коментира държавният глава.

ГЕРБ ще опита да състави кабинет след като получи мандата, потвърдиха вчера Томислав Дончев и Даниел Митов.

„Осъзнавайки, че ние дължим знак на всички хора, които са ни подкрепили, да излъчим правителство, ще преценим дали то трябва да бъде внасяно в Народното събрание, но България трябва да има работещо правителство“, отбеляза Дончев.

Митов коментира: „Ще вземем мандата и следващите дни ще стане ясен съставът на този кабинет. Впоследствие в хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме“.

А председателят на парламентарната група Десислава Атанасова подчерта:

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство, готови сме и за предсрочни парламентарни избори“.

По конституция, след като получат мандат, ГЕРБ ще имат 7 дни, за да предложат състав на Министерски съвет. Ако опитът им се провали, президентът ще даде възможност правителство да сформират от „Има такъв народ“.

Ако и те не успеят държавният глава връчва трети проучвателен мандат на парламентарна група по свой избор. В случай че и той не бъде изпълнен, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови избори.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19