Новини

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

  22.04.2021 11:37  
Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение

На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се задържи добрата тенденция обаче трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски:

„Да продължим  и да запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне до 50 хиляди ваксинирани  на ден. Второто задължително условие - носенето на маски, избягването на масови събития, всичко онова, което трябва да бъде запазено и съхранено, а не да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати, защото тази победа е крехка“.

Ангелов съобщи, че в 12 часа днес ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) и дали могат да се отворят зелени коридори.

Проф. Ангелов призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. Никой от сегашните членове на щаба не е получил покана да продължи да работи в него, стана ясно още на традиционния седмичен брифинг на здравните власти.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост от Covid-19. Страната е на 2-ро място в ЕС по смъртност и на 3-то на Балканите.

Кунчев призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на заболеваемостта ще продължи още седмица, след което може да се очаква и ново покачване.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19