Новини

Ректорът на УНСС ще върне на работа уволнения преподавател срещу доказателства за агитация

  25.04.2021 14:39  
Ректорът на УНСС ще върне на работа уволнения преподавател срещу доказателства за агитация

Уволненият преподавател от УНСС Мартин Осиковски може отново да се върне на работа, но при едно условие. Той ще трябва да предостави поне едно доказателство за осъществяване на предизборна агитация в учебното заведение по време на посещението в навечерието на изборите на Бойко Борисов, който отиде там в качеството си на кандидат за депутат от ГЕРБ. Предложението към Осиковски отправи ректорът на университета Димитър Димитров чрез писмо, разпространено до медиите.

На 21 април той беше освободен от поста. Като причина е изтъкнато "уронване на престижа на учебното заведение". На 2 април т.г. Борисов посети висшето учебно заведение, за да нагледа строежа на нов корпус. По този повод в профила си във Фейсбук Осиковски написа, че изборната визита на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е обидна за автономията на учебното заведение. Заради визитата на Борисов преподавателят обяви, че подава оставка. Какво още разказа Осиковски за случая, четете в интервюто му за "Дневник" тук.

Въпреки че още на следващия ден след уволнението си преподавателят получи подкрепа от колеги и студенти от УНСС, които започнаха да събират подписи в петиция в негова защита, ректорът на университета не взе отношение по въпроса. Днес по въпроса се изказа и самият Борисов, като призова името му да не бъде намесвано в този скандал. Според него в случая се касае за вътрешни проблеми в учебното заведение. Няколко часа по-късно последва и официалната реакция на ректора на УНСС.

"Взимам решенията си сам и не се крия зад колективни решения. Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци. Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона. Неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото", мотивира се Димитров за уволнението на Осиковски.

"Дисциплинарното уволнение е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп". На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия университет", пише още Димитров.

Той уточнява, че е поискал от преподавателя писмено обяснение и доказателства за твърденията му, но такива не получил. Ректорът допълва, че неговата "съвест и морални принципи не ми позволяват да отмина с лека ръка тежките неверни твърдения" и затова е взел решение да уволни Осиковски. Димитров остави опция той все пак да се върне на работа, но при едно условие.

"Публично призовавам да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) - но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г. Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно- единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", завършва Димитров./Дневник


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Димитър Рачков - Вайръл
 26.04.2021 13:11      
Видео
Георги Симеонов–JJ посвети песен на Земята, мира и любовта
 25.04.2021 21:35