Икономика

Козунакът удари 20 лева

  28.04.2021 20:14  
Козунакът удари 20 лева
  google

Тази година козунаците определено са по-скъпи. Някои пекарни обаче избиха рибата с цени от 20 лева за килограм козунак.

Такъв предлага пекарна в София, където се правят и онлайн поръчки. Козунакът от 20 лева е с квас, бадеми, масло, мляко и стафиди. Цената на половин килограм козунак пък излиза 12 лева, ако е с шоколад и 11 лева, ако е със сушени плодове.

Друга известна пекарна предлага далеч по-сносната цена от 7 лева за козунак.

В големите вериги обаче сладкият хляб се продава за около 4-5 лева.

Тази година и цената на козунаците е по-висока. Средно увеличението е с около 20% за брой, съобщи Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Причината е скокът на суровините през последната година.

"Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията.

Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%”, заяви Людиев.

И добавя: "Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители".

Почти 80% от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци - панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31