Икономика

Броят ни от 7 септември до 3 октомври

  03.05.2021 10:45  
Броят ни от 7 септември до 3 октомври

Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес, заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.
"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.
Костова уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.
"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.
Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.
"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.
По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.
"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението – при какви условия живее, дали притежава тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които ползва – умни предмети и всякакви други такива неща", поясни тя и подчерта, че цялата тази информация се представя в обобщен вид и увери, че тя не се предоставя индивидуално на никого.
Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.
Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Крокодил нахлу на тренировката на канадски клуб
 29.04.2021 20:45      
Видео
Димитър Рачков - Вайръл
 26.04.2021 13:11