Икономика

Шефът на КЕВР пред НС: Няма да има рязко поскъпване на тока, парното и водата

  07.05.2021 12:45  
Шефът на КЕВР пред НС: Няма да има рязко поскъпване на тока, парното и водата
  БНТ

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и енергийните доставчици, няма да бъде допуснато рязко повишаване на цените. Това обяви в пленарната зала председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той беше поканен за изслушване от партията "Изправи се! Мутри вън!".

"Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън" поиска това изслушване на КЕВР заради огромната тревога от предстоящото от 1 юли увеличение на цената на парното и на тока. Също така и приемането на бизнесплановете на ВиК дружествата, които ще определят цените на водата за следващите пет години", обясни Мая Манолова.

Манолова представи пред депутатите високите увеличения, които искат топлофикациите от юли. Те достигат до над 100%.

"В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че може да осигурява баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества", каза още депутатът.

Като пример Манолова посочи намалението на цената на газа, след като беше постигнато споразумение с „Газпром Експорт“.

"Гражданите на София са спонсорирали столичната топлофикация с 25 млн. лева през тази година, обясни Манолова.

Председателят на КЕВР обясни от парламентарната трибуна как работи енергийният регулатор.

"Това е утвърдена практика. Относно тревогите на г-жа Манолова искам да отбележа, че всяка година енергийните дружества предлагат големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приемат единствено като информационна база по един напълно критичен начин. Защитаваме обществените интереси без да фалират енергийните дружества", обясни Иван Иванов.

Иванов припомня, че миналата година топлофикациите са поискали средно повишение от 41%, а на тока 21%. Комисията е отхвърлила всички тези искания. Повишението е било с 3% вместо това.

„Предупредили сме дружества, че по никакъв начин разходи, които не са били необходими, няма да бъдат признавани“, каза още Иванов. И увери, че няма да има рязко повишаване на цената на природния газ, тока и парното.

Опасения, че може да има повишаване на цените изрази и енергийният експерт Иван Хиновски, депутат от "Има такъв народ". Според него има заплаха за финансовото състояние на българската енергетика.

"Популизмът в българската енергетика е изключително вреден, не само за енергетиката, но и за цялото стопанство", отговори Иван Иванов.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Мистериозен филм представи новата колекция на моден гигант
 06.05.2021 21:09      
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38