Свят

Израел струпа войски по границите си с Газа

  13.05.2021 20:38  
Израел струпа войски по границите си с Газа

Израел струпа войски по границите си с Газа, а стотици палестински ракети бяха изстреляни срещу негова територия. Стигна се и до сблъсъци между евреи и араби в израелските градове със смесено население, информира БНТ.

От началото на кризата в понеделник палестинските жертви са 87, загинали са и седем души в Израел. Руският президент Владимир Путин и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призоваха израелци и палестинци да спрат боевете.

Израелски части по границата с Газа са в различна степен на подготовка за сухопътна операция, обявиха израелските военни. При поредни израелски въздушни удари е поразена шестетажна жилищна сграда в град Газа, която според Израел принадлежи на "Хамас" - групировката, определяна от Съединените щати и Израел като терористична организация.

Според Израел поне 400 от общо 1600 изстреляни палестински ракети са се отклонили и са причинили част от палестинските жертви. "Хамас" заяви предизвикателно, че конфликтът е с отворен край, палестинският президент Махмуд Абас демонстрира непримирима позиция.

"Окупаторът иска да наложи колониална политика на свършените факти в Ерусалим и в цялата ни родина. Затова Израел води безумна война, извършва военни престъпления и етническо прочистване срещу палестинското присъствие и арабската и ислямска идентичност на нашата столица Ерусалим", заяви президентът на Палестина Махмуд Абас.

Заради сблъсъци между араби и евреи в израелския град Лод е наложен полицейски час. В Северен Израел са извършени 150 ареста. Еврейски демонстранти скандираха "Смърт на арабите" в израелския град Бат Ям.

"Това не можем да приемем, това е анархия. Нищо не може да оправдае линчуването на евреи от араби и на араби от евреи. Това не сме ние, не и тази диващина. Ще възстановим управлението във всички еврейски градове", допълни премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Съединените щати изпратиха специален пратеник в района.

"Очакванията и надеждата ми са, че ще приключим по-скоро рано, отколкото по-късно. Но Израел има право да се защити", отбеляза президентът на САЩ Джо Байдън.

Великобритания призова и двете страни да прекратят насилието.

"Важно е да прекъснем този цикъл и да сложим край на идеята за ответни наказателни мерки. Вярвам, че всеки иска да види спешна, спешна деескалация", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

"Хамас" обяви, че ракета с радиус 250 километра е изстреляна срещу второто по големина израелско летище в Рамон и призова авиокомпаниите да отменят всички полети към Израел.

През последните часове полетите към международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив бяха пренасочени към Рамон, което според израелските власти работи нормално. "Бритиш Еъруейз", "Върджин Атлантик", "Луфтханза" и "Иберия" вече прекратиха полетите до Тел Авив.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Електрически велосипед с автономен пробег до 80 км
 14.05.2021 11:30      
Видео
Загадъчен сигнал от Венера
 12.05.2021 21:32