Новини

Италия отмени задължителната карантина за пристигащите от България

  15.05.2021 11:19  
Италия отмени задължителната карантина за пристигащите от България

Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България от 14 май до 30 юли 2021 г., съобщи пресцентърът на министерството на външните работи. Българските граждани трябва да представят "зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19 – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 ч. преди влизането им в страната. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Българските граждани трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/

Изключения от задължението за тест и за карантина са предвидени в следните случаи, но при условие, че не са налице симптоми на коронавирус:

- екипаж на транспортни средства;
- пътуващ персонал;
- влизане в страната от държави от Списък "А" (Сан Марино и Ватикана);
- влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;
- транзит с лично превозно средство, през италианска територия, за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;
- трансгранични работници, пътуващи по работа;
-персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия; - за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа;
- служители на ЕС или международни организации, дипломатически агенти, административно-технически персонал на дипломатически и консулски мисии, военен персонал и др.;
- ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, което се намира в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост - това декларира в интервю за БНТ имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН, който е и депутат от "Има такъв народ". По думите му държавите със своя разработка може да бъдат много по-независими.

Той допълни, че ще има дев форми на ваксината - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от България.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година, все още имат имунитет.

"Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот", заяви Чорбанов.

Стефан Димитров, който много мисли за природата и следи за качеството на въздуха
През изминалото денонощие 518 са новите случаи на коронавирус при направени 14 126 теста. Положителните проби са 3.66% от всички изследвани, според данните на Единния информационен портал към полунощ.

За първи път от началото на третата вълна на COVID-19 броят на хоспитализираните пациенти е под 5000. Ваксинирани за един ден са 33 237 българи. Общият брой на поставените ваксини у нас надхвърли 1100000.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Електрически велосипед с автономен пробег до 80 км
 14.05.2021 11:30      
Видео
Загадъчен сигнал от Венера
 12.05.2021 21:32