Новини

Ректорът на ЮЗУ си гласувал 110 бона бонуси

  18.05.2021 17:47  
Ректорът на ЮЗУ си гласувал 110 бона бонуси
  БНР

Академичен феодал властва в Благоевград. Събирателен образ на безобразията първо бе Свищовският университет и бившият му ректор Величко Адамов, който украси стените на вуза с кичозна версия на "Тайната вечеря", в която самият той бе изрисуван като Христос.

Картините на Адамов бяха свалени, но академичният феодализъм си намери добра почва в Югозападния университет в Благоевград. За този вуз правилата, проверките, препоръките и изричните указания на МОН се оказват безсилни. Последният одитен доклад на министерството изобилства от нарушения на ректора, но реакция от ръководството и институциите няма.

Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков втрещи с гигантския размер на трудовите си доходи, декларирани пред КПКОНПИ за 2019 г. - 191 504 лв., или близо 16 000 на месец, което е около 3 пъти повече от премиера.

Опитите на "Сега" да разбере от ректора как точно е определена заплатата му удариха на камък. Но пък докладът на МОН е повече от категоричен, че допълнителните му възнаграждения не са гласувани от шефа на Общото събрание, както изисква правилникът за дейността на ЮЗУ, а от Ректорски съвет, който изобщо няма право да взема такива решения.

Т.е. проф. Юруков е гласувал сам на себе си бонуси към заплатата си - за 2 г. и половина те са в размер на внушителните 110 300 лв. Одиторите недвусмислено дефинират това като "конфликт на интереси". Ректорът обаче все още не е върнал парите, нито се е чуло някой да е изискал някакви последствия за него.

Сред фрапиращите заключения на експертите е, че ректорът на ЮЗУ е раздал почти 3,6 млн. лв. бонуси за 2 г. и половина без "разписани критерии и определен праг", по собствено усмотрение/предпочитание.

За сравнение - наскоро МОН пусна програма за 3,5 млн. лв., с която да стимулира публикационната активност на университетските преподаватели. Тя обаче е за цели 4 г. и е за всички държавни вузове.

Не без значение е и фактът, че проф. Юруков е раздал този сериозен финансов ресурс точно в период на избори в университета, преди да бъде избран за втори мандат през ноември 2019 г. "Липсата на правила за разпределяне на въпросните бонуси "крие риск от облагодетелстване на ръководството и неефективно и неикономично използване на публични средства", констатират одиторите. И тази нередност обаче, поне засега, остава безнаказана.

Както и друга - за държане на определени преподаватели на минимални заплати или на срочни договори, за която свидетелстват не един и двама служители на вуза. Асистент от ЮЗУ, чиято основна заплата е под 1000 лв., разказа пред "Сега", че някои от колегите му са назначавани на срочен договор, освобождавани са в края на юни всяка година и са изпращани на борсата, след което са назначавани отново през септември.

Вероятно много ректори биха завидели на проф. Юруков и заради това, че той се разпорежда еднолично и със сумата за представителни разходи на вуза, които са 150 000 лв. на година.

Далеч по-голям университет, като СУ например, няма такива - от общите му разходи се заплащат обедите на почетните доктори и на други официални гости, като сумата не надхвърля 2000 лв. годишно. Представителните разходи на УНСС пък за 2020 г. са около 30 500 лева. Как ги е разходвал проф. Юруков, може само да гадаем. Факт е обаче, че малко преди да бъде избран за втори мандат, преподавателите в ЮЗУ са получили по един таблет с включен мобилен интернет с 3-годишен абонамент./Лупа


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Състезание във видеоигра или реалния живот?
 18.05.2021 21:20      
Видео
Pavell & Venci Venc’ с нова серия поетичен хип-хоп
 17.05.2021 14:00