Новини

Проблеми в системата за ваксинация напрегна лични лекари

  20.05.2021 09:00  
Проблеми в системата за ваксинация напрегна лични лекари

Здравното министерство обеща до края на седмица да бъдат отстранени всички проблеми в електронната система за ваксиниране. Един от тях е, че системата не допуска да бъде заявена втора доза на различен препарат. Заради системния проблем се създаде напрежение при няколко лични лекари.
Георги днес отива да си постави втора доза ваксина. Дълго се колебал, дали отново да избере AstraZeneca или да смени препарата. Оказва се обаче, че електронната система не му дава тази възможност.

Д-р Галинка Павлова констатира проблема, след като неин пациент с поставена първа доза на AstraZeneca е опитал да избере в електронната система различен препарат за втората игла.

"За съжаление, се оказва че е- платформата не позволява да въведем втора доза на  Pfizer. Какво следва от това- пациентите не могат да получат сертификат и това създаде наистина напрежение между нас и между тях, защото хората настояват да получат този документ, който им отваря ако щете и границите , а ние няма да получим заплащане за тези пациенти!", каза пред Bulgaria ON AIR управителят на ДКЦ - Варна д-р Галинка Павлова

"Една дама, която е имунизирана с AstraZeneca февруари месец, в деня в който трябваше да ѝ се направи втората доза, пожела да ѝ бъде направена Pfizer", заяви началникът на отдел "Профилактика на болестите" РЗИ- Велико Търново д-р Светлана Моминска.

Това създава проблем и за личните лекари, които не могат да вземат допълнителното си възнаграждение за ваксиниран пациент, защото не може да му се издаде сертификат.

"И ние разбираме от колеги, които са от други инспекции , че правейки доза, която не съответства на първата , има проблем с издаването на сертификата, което е заложено в софтуера!", добави д-р Моминска.

В рамките на деня проблемът със системата вече е решен. А здравното министерство обеща до края на седмица да бъдат изчистени и останалите дефекти в портала, за да стане по-лесен за работа.

 


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Състезание във видеоигра или реалния живот?
 18.05.2021 21:20      
Видео
Pavell & Venci Venc’ с нова серия поетичен хип-хоп
 17.05.2021 14:00