Икономика

300 заявки от клиенти за българския електромобил

  25.05.2021 21:56  
300 заявки от клиенти за българския електромобил
  google

Над 300 са заявките само от българи за новия товарен електромобил на компанията „Син карс“, чието производство се очаква да започне през идната година. Това съобщи за „Монитор“ собственикът на фирмата Росен Даскалов.

90% от елементите по автомобила, сред които и самото шаси, ще бъдат произвеждани у нас. В завод край германския град Мюнхен пък ще се извършва сглобяването им. Според Росен Даскалов това е наложително, тъй като в западноевропейската страна пазарът на такива коли е далеч по-развит от този у нас. Фирмата - собственик на завода, е вече регистрирана и се казва L CITY Аutomotive GmbH. Сглобените електромобили ще носят печата Made in Germany.

Товарният електромобил на „Син карс“ ще може да бъде използван единствено в градска среда и ще може да превозва до 3,5, като очакваният му реален дневен пробег е 250 км. Батерията, която ще го захранва при движение, пък е с капацитет 3000 зареждания.

Очаква се производството да започне в началото на 2022 година в завода край Мюнхен, който е собственост на основаната през 2012 г. русенска фирма Sin cars на предприемача Росен Даскалов.

Намеренията са първоначалното производство да е до 200 бройки, а в срок до 5 г. само този модел да се произвежда в около 20 хиляди броя годишно, обясни Росен Даскалов.

“Син Карс Индъстри” планира да излезе на Българската фондова борса на 1 юни 2021 г. Тогава ще се предложат 2 млн. акции по 1 лв. всяка, като набраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини. Компанията вече има регистриран капитал от 18,5 млн. лв.

Разработването на българския електромобил от „Син карс“ е започнало още през 2018 г. За съдружник във фирмата вече е привлечена софтуерната компания ВИ КИ ЕЙ СОЛЮШЪНС ЕООД и се водят преговори с финландска технологична компания, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил. Партньор в проекта е и френската компания Mondial, за която “Син Карс Индъстри” е разработила прототип за електрическа рикша TUK TUK.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Вулканът Етна отново изригна
 26.05.2021 10:53      
Видео Шоу
Рафи спечели Капките
 25.05.2021 08:29