Свят

Китай отказва ново разследване за произхода на коронавируса

  27.05.2021 17:56  
Китай отказва ново разследване за произхода на коронавируса

 Китай отказа да приеме разпореденото от президента на САЩ Джо Байдън ново разследване за произхода на коронавируса. Той от своя страна обвини Съединените щати в опит да политизират въпроса, предаде ДПА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян разкритикува САЩ, че искат да хвърлят вината за пандемията върху Китай. Той отхвърли подозренията, че коронавирусът може да е бил изпуснат от китайска лаборатория вследствие на случаен инцидент.
Експерти от Световната здравна организация (СЗО) стигнаха през февруари до заключение, че изтичането от лаборатория на вируса е "изключително неправдоподобно", след като проведоха разследване в град Ухан, Централен Китай, припомни Чжао. Той отбеляза, че "някои хора в САЩ си затварят очите за фактите", и ги обвини, че се опитват да отвлекат вниманието от своята собствена "некомпетентна реакция" на пандемията.

Коронавирусът може да се е появил от американска военна лаборатория, увери говорителят на китайското външно министерство. Той каза, че "има много съмнения около (лабораторията във) Форт Детрик, а Съединените щати имат повече от 200 биологични лаборатории по целия свят".

Ако САЩ поискат от Китай да участва в пълно разследване, Пекин от своя страна ще поиска от Вашингтон да последва примера му и да позволи международно разследване, допълни Чжао.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Вулканът Етна отново изригна
 26.05.2021 10:53      
Видео Шоу
Рафи спечели Капките
 25.05.2021 08:29