Анализи

Какво представлява законът Магнитски

  03.06.2021 20:38  
Какво представлява законът Магнитски

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички, свързани с тях фирми и организации. Санкциите са въз основа на закона „Магнитски”. Какво обаче представлява този закон?

Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира при неязяснени обстоятелства в руския следствен арест. Първоначално законът „Магнитски” налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят.

Така днес „Магнитски” позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които - според американската администрация - нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят.

Какви реално са последствията? Налага се конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Като това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Законът „Магнитски“ има ефект на домино, обясняват юристите. санкционираните за корупция хора и фирми попадат завинаги в така наречения черен списък и не могат да извършват банкови транзакции в Америка.

„Реално този списък го има във всяка една, включително и българска банка, и се прави проверка до колко сметки, които се намират в тези банки и транзакции с лица, сключени в този черен списък. И това е глобално наложено, защото всяка една банка по света участва в тази глобална система за разплащане, тоест тя не може да завършва своите операции“, обяснява пред bTV адвокат Боряна Мусева, която е доцент по международно частно право.

„Всички широко разпространени в България и Европа карти, чрез които осъществяваме банкови разплащания, са карти, които са под контрола на американски лица. Това означава, че тези лица оттук нататък няма как да имат карти на тези компании“, обяснява Христо Христев, доцент по право на ЕС в Софийския университет.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09