Икономика

НАП е открила сериозни нарушения на гранични пунктове

  05.06.2021 17:05  
НАП е открила сериозни нарушения на гранични пунктове

Фирма, която държи десетки милиони лева в кешови наличности, не е свързала част от касовите си апарати със системата на Националната агенция за приходите, съобщи изпълнителният ѝ директор Румен Спецов на брифинг на пункт „Капитан Андреево“. Подобни нарушения са установени и на други пунктове, като тепърва ще се установява каква е щетата за държавната хазна.

Следващата седмица ще бъде обновен списъкът с лица и компании, които потенциално могат да попаднат под санкциите на Съединените щати по закона „Магнитски“, съобщи още Спецов.

Все още не е ясно дали и държавни компании могат да попаднат под санкциите по закона „Магнитски“, тъй като тече проверка, обяви ръководителят на НАП Румен Спецов.

Срещата с медиите бе заради открити сериозни нарушения по граничните пунктове. Компания е работила с касови апарати, които не са свързани със системите на данъчните.

„Т.е. това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, де факто не стига до отчетите на НАП“.

Работата на компанията няма да бъде спряна, а към момента на проверката се подменяше и техниката, за да се осигури свързаност. Въпреки това ще бъде направена цялостна проверка, а от компанията са обещали утре да представят всички обявени кешови наличности, каза Спецов:

„Говорим за десетки милиони в наличност. Така че, започвайки от там, през проверка на работа тук на самия обект да се свържем с цялата дейност на фирмата. Защо държи такива пари, как държи такива пари, къде се обезопасяват, как се издават касовите бележки и колко се отчита, най-вече държавната такса, е предмет на една проверка, която не е толкова лесна и става за дни“.

Спецов отказа да коментира проверката за фирмата, която е притежавал и е продадена на малограмотен човек по време на ревизия. На въпрос ще си подаде ли оставката, ако се установи нарушение, Спецов отговори:

„А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни?“.

Спецов определи като личен въпроса с какво се е занимавал в Дубай, а запитан дали познала лично укриващият се там Васил Божков, шефът на НАП отговори:

„В Дубай живеят 3 млн. българи. Това, че съм живял в София свързва ли ме с Делян Пеевски?“.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Заснеха падането на метеорит в кратера на вулкан
 03.06.2021 13:29      
Видео
Най-икономичният и екологичен самолет в света
 31.05.2021 13:40