Новини

След призив на министър за оставка: Проверяват Агенцията по вписванията заради рокадите в болници

  09.06.2021 19:19  
След призив на министър за оставка: Проверяват Агенцията по вписванията заради рокадите в болници

Министерството на правосъдието (МП) извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация, това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство, след като по-рано днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров призова колегата си Янаки Стоилов да извърши проверка и ако се установят нередности при смяната на ръководството на болниците "Лозенец" и "Александровска", да отстрани директорката.

В момента длъжността изпълнителен директор на агенцията заема Габриела Козарева.

В "Александровска" пък бяха установени загуби за близо 70 млн. лв. Агенцията по вписвания обаче отказва да впише новото ръководство.

В съобщението на МП се посочва още, че министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. От ведомството обаче подчертават, че Агенцията по вписванията трябва да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения.

Ръководството на Министерството на правосъдието е изискало от изпълнителния директор на агенцията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства, се казва още в съобщението.

"Хората, които подават тези сигнали казват, че ясно им е казано какво решение да вземат", каза по-късно пред медиите ресорният зам-правосъден министър Иван Демерджиев, но отказа да отговори дали натискът идва от страна на ръководството на Агенцията по вписванията.

"Има данни да е правена ненужна проверка на конкретни факти, което е над компетенциите на служителите, обясни Демерджиев и поясни, че има спор по тълкуването на законов текст. Става дума за това може ли без конкурс да се назначи член на борд на директорите или това е възможно само за общински дружества. В някои от случаите разбиранията на длъжностните лица не съответстват на предвиденото в закона", посочи още Демерджиев.

По думите му трябва да се прави разграничение между оттегляне на мандата и сключените договори за управление на контрольор. Първото може да стане по всяко време от принципала ( в случая държавата), а прекратяването на договора за управление и контрол става по друг ред.

Резултатите от проверката по двата казуса ще е готова до дни.

По-рано в остро изявление, разпространено официално от МЗ, Кацаров призова:

"Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие - ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.

Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност".

 

 
 

Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31