Свят

Макрон иска Европа да участва в нов дневен ред за контрол над оръжията

  13.06.2021 20:42  
Макрон иска Европа да участва в нов дневен ред за контрол над оръжията

Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на американския лидер Джо Байдън Европа и САЩ да разработят съвместно "нов дневен ред за контрол над оръжията", по-специално на европейска земя, в дискусия с големите сили в съседство - алюзия за Русия, която не бе спомената, предаде Франс прес.

"Предложих на президента Байдън и на британския премиер Борис Джонсън да работим първоначално помежду си като съюзници, после, с основните си съседи, да изградим нов дневен ред за контрол над оръжията. Решаващо важно е да се върнем към някаква международна култура за овладяване на оръжията", каза днес Макрон след срещата на върха на Г-7 и преди утрешния форум на НАТО.

"Последните години откроиха нарастване на конфликтността", посочи той на пресконференция.

"Доколкото вече не сме в студена война, смятам, че европейците имат свое място на масата, по-специално Франция като постоянен член на Съвета за сигурност", заключи той.

Макрон приветства предстоящата на 16 юни среща между Байдън и руския президент Владимир Путин в Женева, която "ще даде възможност да се изяснят поводите за разногласия и се надявам да има напредък към намаляване на конфликтността в кибернетичното, морското и космическото пространство".

Запитан "кой е врагът" на НАТО, Макрон отговори: Всяка сила, всеки играч, който се стреми да увреди териториалната цялост на алианса, който заплашва сигурността на членовете на алианса.

"Ако дадена регионална сила бе понечила да застраши териториалната цялост на един от членовете на алианса, тя щеше да е врагът", каза той. "И очевидно ислямисткият тероризъм е враг на НАТО, защото той заплаши същността на нашите общества, което оправдава присъствието на НАТО в международната коалиция в иракско-сирийската зона", добави френският президент.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00