Еко

Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

  14.06.2021 15:47  
Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

Знам от личен опит, че когато се опиташ да попречиш на разни мутри да разорават и бетонират дюни, започват едни много характерни обаждания по телефона от техни представители. Проф. Евгений Дайнов разказва:
     
Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени от ГЕРБ, се противопоставят на прочистващите мероприятия на правителството. В началото тя се обясняваше с опита на мрежите на Борисов да демонстрират, че ще продължат да са на власт, каквито и да са резултатите от изборите. Все по-често обаче зад този политически (вреден, опасен, но все пак политически) дневен ред прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: т.нар. мутри. Ако погледнеш малко по-навътре, във всеки скандален казус виждаш заплашителните физиономии на мутри.

Мистерията със Заповед № 8-Z-510
Да вземем казуса „Смокиня”. В началото работата беше ясна. Първо, налице са един декар унищожени от багер дюни, които са изключителна държавна собственост и освен това са защитени. Второ, работата по изграждането на заведения върху така унищожените дюни не може да продължи, тъй като кметът на Община Созопол е обявил със своя заповед прекратяване на всякакви строително-монтажни работи от 15 май до 1 октомври.

По точка първа на ход бяха МРРБ (заради унищожаването на държавна собственост), както и МОСВ - заради унищожаването на защитени природни зони. Въпреки смяната на министрите си и двете институции реагираха по обичайния начин: направиха се, че не виждат нарушения. От съучастващото в подобни случаи Министерство на туризма (също с нов министър) подкрепиха МРРБ и МОСВ с констатацията: „Не виждаме проблем. Не виждаме проблем, между другото, не трябва да даваме интервю, идваме само на проверка".

Това изказване от 17 май дойде два дни, след като забраната на кмета на Созопол за строително-монтажни дейности бе влязла в сила. Но строително-монтажните дейности продължават и днес - с помощта на тежка механизация, която е също забранена в тази заповед.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31      
Видео
Навигационна система за обувки
 12.06.2021 20:03