Свят

Австрия разхлабва мерките срещу COVID-19 от 1 юли

  17.06.2021 13:54  
Австрия разхлабва мерките срещу COVID-19 от 1 юли

На пресконференция тази сутрин австрийското правителство обяви поредното разхлабване на мерките срещу COVID-19.

Както изтъкна федералният канцлер Себастиан Курц, това става възможно поради намаления брой новозаразени и на масовата имунизация на австрийското население. Очаква се през юли пет милиона души да са получили първа доза от ваксината.

Достъп до всички мероприятия на спортния и културния живот, както и до всякакви заведения и масови частни мероприятия ще имат хората с отрицателен тест, с документ за прекаран COVID-19 и ваксинираните.

От 1 юли отварят нощните заведения в страната, тъй като се премахва вечерният час. Разрешени са сватбите и големи тържества, отпада изискването за дистанция от 1 метър в заведенията за хранене, както и задължителната регистрация. Първоначално клубовете и дискотеките имат право да ползват 75 процента от капацитета, като ограничението е в сила до 22 юли. Големите тържества над 100 човека трябва да бъдат регистрирани предварително, а над 500 човека - да се провеждат след получаване на съответно разрешение.

Многолюдните обществени мероприятия са разрешени без ограничения в капацитета, разрешени са и концерти и мероприятия с правостоящи. Премахва се задължението да се носи маска при спортни и културни мероприятия.

Премахва се тестването на деца до 12-годишна възраст, в търговията маската от типа ФФП2 се заменя с обикновена маска. Задължително остава носенето на маски от типа ФФП2 в болниците и заведенията за гледане на възрастни хора и хора с увреждания.

Правителството обяви, че от 22 юли ще бъде обявено ново разхлабване на мерките.

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31