Новини

Скандал №1 в пластичната хирургия засегна и хиляди българки

  18.06.2021 12:17  
Скандал №1 в пластичната хирургия засегна и хиляди българки

На много жени по цял свят, включително и в България, е поставян промишлен вместо медицински силикон. За най-големия скандал в историята на пластичната хирургия разказва БНР:

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции.

За мащабите на естетичната хирургия говорят данните от приходите, които показват, че през 2018 г. те са малко над 50 милиарда щатски долара, а с темповете на нарастване както досега, се очаква през 2026 г. да бъдат почти 67 млрд. долара. Около 18% от тези естетичните хирургически корекции касаят уголемяване на бюста.

През последните 10 години един скандал в този бранш "гореше" по целия свят - фирма предлагаше силиконови импланти, но не с медицински, а с промишлен силикон. Това е сертифицирано от TÜV Rheinland - един от най-големите сертифициращи органи в световен мащаб.

Проблемите, включително и в България, се появиха за първи път около 2010 г. У нас засегнати от тези импланти са хиляди жени, а по света са стотици хиляди. Оттогава започва и една юридическа драма по търсене на правата и обезщетение за засегнатите жени.

Имплантите се внасят в България от 2005 г., като след 2006-а вносът става по-активен, а от 2008-а се внасят вече и в Румъния, казва Седрик Жоакимсман - дистрибуторът за България.

За проблема с имплантите той разбира на 29 март 2010 г., когато френската здравна агенция прави инспекция в Poly Implant Prothese (PIP) и разбира, че пълнят имплантите с индустриален силикон.

"За медицински изделия, които се имплантират, и за всички медицински изделия по принцип, трябва да има стриктен контрол. Ние смятаме, че имаше такъв, защото това бяха импланти, които са сертифицирани и които имат разрешение за пускане на пазара в Европа и в други страни по света, защото гарантират качеството на продукта", обяснява той.

За да се разбере за проблемите се оказва, че трябва да мине време. До 2010 г. няма хирург, който да е посочил, че има проблем с някой от имплантите, но след това започват да се появяват сигнали за това. Ако се спука, имплантът може да се разпространи в цялото тяло. Има жени, при който силиконът влиза дори в белия дроб.

Във Франция скандалът тръгва след сигнали от хирурзи за по-чести случаи на руптури на имплантите и от там Френската здравна инспекция прави проверката, при която се открива, че пълнят имплантите с индустриален силикон.

В България с такива импланти са около 2000 жени, като половината от тях имат спукване на имплантите, а при две трети от тях това води до медицински последствия.

Още през 2010 г. Седрик Жоакимсман намира адвокати, с които да потърси обезщетение от TÜV Rheinland, които според него не са си свършили работата, като целта му е да постигне финансово обезщетение за жените в България, с което те да подменят имплантите си. Тогава обаче от сертифициращия орган отказват дори да разговарят с него. И така казусът стига до съд.

Междувременно навсякъде се разбира за проблемните импланти и през 2013 г. Седрик Жоакимсман печели делото срещу тях, а кампанията за обезщетение вече обхваща жени от целия свят.

Две от жертвите на некачествените импланти в България вече са получили по 7000 евро обезщетение, като има 100 жени от втора и трета процедура, получили авансово 3000 евро, и 150 жени от четвърта процедура, които трябва да получат около 6000 евро през септември.

Все още има възможност да се включат засегнати жени в следващи процедури.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15