Новини

Кацаров прогнозира нова вълна на COVID-19 още от лятото

  19.06.2021 12:56  
Кацаров прогнозира нова вълна на COVID-19 още от лятото

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавирус в България може да има още през лятото. Пред "Нова телевизия" той критикува предходните управляващи, че няма никаква информация и анализи за разпространението на заразата, което не позволява да се направят обосновани прогнози.

Той обяви, че експертите очакват пик през есента. "Но дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади колко души са се срещнали с вируса", допълни той. Затова е възложил на Центъра за обществено здраве да направи доклад, а обяви, че в понеделник ще има презентация от частна фирма за разпространението на заразата през последната година. Тя се очаква да първоначална представа за разпространението на вируса, а със софтуерни компании са водени разговори да се проведе мащабно проучване.

В понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, за да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови варианти на коронавируса, както се случи с индийския вариант, обяви още Кацаров. 10% от пробите ще се секвенират, смисълът е да се изолира веднага заразеният, заяви Кацаров. Обвини за забавянето предшественика си и пенсионирания с негово решение Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести, където се прави секвенирането.

Резултатът от проба, взета през април, се разбра едва тази седмица. "Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява у нас. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби", допусна Стойчо Кацаров. Заяви, че основната му задача е да се подготви здравната система за нов пик.

Ако не искаме нищо да се затваря, трябва да се ваксинираме, обясни Кацаров в отговор на въпрос какъв тип обекти първо ще бъдат затворени при нов пик. 

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31