Новини

1371 деца чакат да бъдат осиновени

  07.07.2021 22:04  
1371 деца чакат да бъдат осиновени
  google

1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или изоставане в развитието. Това става ясно от данни на Агенцията за социално подпомагане за миналата година, предоставени на фондация „За нашите деца“.

През изминалата година малчуганите, настанени в дом за медико-социални грижи, са били 408, сочат още данните на АСП.

Още е посочено, че 33% от децата до 17 години у нас са застрашени от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат. Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо спрямо процента на детска смъртност в ЕС - 3,4%.

Причините за изоставянето на деца според фондация „За нашите деца“ са бедността и липсата на подкрепа от близки. Експертите смятат, че не са добре развити подкрепящите услуги за децата от 0 до 3 години.

Положителните цифри сочат, че 1617 са децата, семействата и специалистите в центровете за социални услуги в София и Пловдив, от които 690 деца и родители са получили допълнителна подкрепа и консултации по програма The Human Safety Net. През 2020 г. чрез програмата са били подкрепени 1552 родители и 902 деца

в София и Пловдив. Според данните, посочени в годишния отчет на фондацията, 277 са семействата, в които са предотвратили риска от раздяла с детето, а 270 са участниците в обучения за родителски умения и обучителни групи, целящи да помогнат на семействата да постигнат сигурна семейна среда.

Програма „Ранно детско развитие“ съчетава в себе си създаването на нови центрове, където децата и родителите да получават цялата необходима комплексна и специализирана подкрепа

от която имат нужда, преструктурирането на стари и създаването на нови програми, привличането на специалисти - логопеди, психолози, семейни консултанти, рехабилитатори, педагози.

В края на миналата година е отворил врати Дневен център „Развитие“, в който деца на възраст между 0-7 г. с трудности в развитието и заболявания на централната нервна система могат да получат нужната им подкрепа. Според годишния отчет на фондацията дългогодишните им корпоративни дарители и новите им партньорства ги подкрепили с нужните ресурси, така че да може подкрепата на хилядите деца и семейства в София и Пловдив да продължи. Пандемията вдъхновила и създаването на програма „Спешна семейна подкрепа“, чрез която успели да осигурят хранителни продукти и социална подкрепа за 120 семейства.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09