Икономика

Xiaomi изпревари Apple при смартфоните и вече гони Samsung

  17.07.2021 09:08  
Xiaomi изпревари Apple при смартфоните и вече гони Samsung

Китайската марка Xiaomi за първи път зае второ място на световния пазар на смартфони, изпреварвайки Apple. Това разкрива изследователски доклад, публикуван от аналитичната компания Canalys.

Според резултатите за второто тримесечие на тази година пазарният дял на Xiaomi се е увеличил до 17% с нарастване на продажбите с 83%. Делът на Apple за този период е 14%, а предлагането на продуктите му е нараснало само с 1%, предава ТАСС.

"Xiaomi бързо разраства задграничния си бизнес", казва в прессъобщение мениджърът на Canalys Research Бен Стантън, отбелязвайки, че доставките са се увеличили 300% на годишна база в Латинска Америка и 50% в Западна Европа.

На първо място на световния пазар на смартфони остава южнокорейският гигант Samsung, който контролира 19% от пазара (увеличение на продажбите с 15%).

Моделите на китайската компания са насочени към масовия пазар и са значително по-евтини от тези на конкуренцията. "В сравнение със Samsung и Apple, средната цена за смартфоните на Xiaomi е съответно с около 40% и 75% по-ниска", казва Стантън.

Следващата цел - пробив във високия клас

Xiaomi вече се стреми да навлезе по-уверено и при устройствата от висок клас. По-рано тази година пусна модела Mi 11 Ultra - премиум смартфон, чиято цена започва от 5999 юана (928 долара). Китайската компания пусна първия си сгъваем телефон - Mi Mix Fold, който се продава за 9,999 юана (около 1547 долара).

Този ценови диапазон поставя Xiaomi срещу Apple и Samsung в премиум сегмента. Но местните му съперници Oppo и Vivo също се опитват да пробият на пазара на устройства от висок клас.

Борбата ще бъде оспорвана, тъй като Oppo и Vivo са готови да похарчат много за реклама в най-големите медии и събития (като тенис турнирите Ролан Гарос и Уимбълдън, както и Европейското първенство по футбол), за да наложат марката си в чужбина. Xiaomi не е склонна да действа по подобен начин, предава CNBC.

"Всички доставчици се борят усилено за осигуряване на доставки на компоненти на фона на глобален недостиг, но Xiaomi вече е насочила вниманието си към следващата награда: изместване на Samsung, за да стане най-големият доставчик в света", посочва Стантън.

Китайската високотехнологична корпорация е основана през април 2010 г. и е със седалище в Пекин. В края на декември миналата година пазарната ѝ капитализация за първи път надхвърли 100 милиарда долара.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Олимпийското село в Токио отвътре
 13.07.2021 18:01      
Видео
Катя от Ритон се съблече и подлуди мрежата
 12.07.2021 14:20