Новини

ЕК обяви 70% ваксинирани европейци

  27.07.2021 14:38  
ЕК обяви 70% ваксинирани европейци

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви във вторник в Брюксел, че ЕС е постигнал целта си да ваксинира срещу COVID-19 70% от пълнолетното си население.

"ЕС спази думата си и я изпълни. Нашата цел беше да защитим 70% от пълнолетните в ЕС с поне една доза ваксина през юли. Днес постигнахме тази цел", заяви Фон дер Лайен.

57% са напълно ваксинирани срещу инфекцията.

"Делта" вариантът е много опасен. Затова призовавам всички, които имат възможност, да бъдат ваксинирани. За собственото си здраве и за защита на другите", призова председателят на еврокомисията.

Досега говорителите на комисията многократно са подчертавали, че целта на ЕС е до края на юли да бъдат напълно имунизирани две трети от възрастното население. Фон дер Лайен обаче не отговори на въпроси, така че не стана ясно кога целта е била променена.

По данни от Our World in Data Малта има най-добрата ваксинационна защита в ЕС с обхванати над 89.3% от населението. От тях 84% са напълно ваксинирани. 70% имат в Дания, 69% са ваксинираните в Белгия и 68% в Нидерландия.

В Германия са ваксинирани 61%, във Франция - 58%, в Испания - 65%, а в Италия - 62%.

Като цяло напредъкът на ваксинационната кампания е по-бавен в Централна и Източна Европа, където най-близо до целта са Унгария - 57.9%, и Австрия - 57.8%, следвани от Гърция с 53.9%.

България започна през декември и до момента е последна в ЕС. По официални данни на Министерството на здравеопазването с две дози защита са 970 442 българи. Our World in Data изчислява това като 13% от населението, а заедно с тези, които очакват втора доза - 15.4%.

Българският резултат е най-близък в Европа до този в Молдова - 13%, от съседите до постижението на Северна Македония - 22.6%, а в ЕС с румънския - 25.63%.

По информация на европейската здравна агенция ваксинираните българи са 16.5%, а тези с първа доза - 18.5%, но България не е предоставила актуални данни към вторник.

Европейската комисия увери, че ще продължи да доставя достатъчни количества ваксина за държавите членки. Неин говорител подчерта, че тя помага с информационни материали изоставащите, а също организира търгове, за да си купуват игли и спринцовки. Той обаче подчерта, че ваксинационните кампании са изцяло национална отговорност.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45      
Видео
Роботи ще помагат на хората да се обличат
 24.07.2021 19:24