Новини

ИТН ще представи своя проектокабинет на ръководствата на ДБ, ИБГНИ и БСП

  02.08.2021 15:53  
ИТН ще представи своя проектокабинет на ръководствата на ДБ, ИБГНИ и БСП

Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

В писмо до медиите председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов информира, че ще изпратят покани за срещи през седмицата с тези политически сили, на които ще представят своя проект на състав и структура на Министерски състав, защото “всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността".

Срещата с БСП ще е утре.

От БСП потвърдиха, че утре в 17.00 часа ще се срещнат в зала "Изток" на Народното събрание с кандидата за премиер Пламен Николов, който ще ги запознае с проектокабинета. Още в петък от левицата заявиха готовността парламентарната група да покани на среща издигнатия за премиер от ИТН. В предаването "12+4" Иван Иванов каза:

"Продължаваме да твърдим, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Очаквам утре да видя хората в проектокабинета на ИТН. Ако от партията на Слави Трифонов желаят да получат нашия конкретен отговор, това трябва да стане в най-кратко време".

От БСП желаят споразумение с ИТН като условие за подкрепа на проекта им за правителство:

„Трябва да има при всички положения. В противен случай всичко това, което беше изговорено, дискутирано, сложено на масата като приоритети, ще остане във въздуха“.

Срещата на "Има такъв народ" с "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъде утре в 14.00 часа , а час по-късно ще бъде и срещата с обединение „Демократична България“.

От коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" приветстват намерението на ИТН да запознае със състава на проектокабинета двете т.нар. протестни партии и БСП, заяви в интервю за предаването "12+4" Арман Бабикян.

Той обаче потвърди, че за да подкрепи правителство, формацията ще държи да има и писмено споразумение с партията на Слави Трифонов.

Същевременно в пост в страницата си във Фейсбук председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов подчертава, че ако изобщо бъде потърсена подкрепата им по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземат решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите.

В отговор на твърденията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че от ДБ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат, Христо Иванов написа: "Който твърди, че ДБ е искала парчето от баницата - лъже и лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялово участие във властта и партийни проекти".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна подчерта преди дни, че трябва да се направи правителство и ГЕРБ ще съдейства за това с падащ парламентарен кворум, защото "при трети избори ще е по-трудно".

"63-ма депутати сме ГЕРБ-СДС. Ако трябва, когато гласуват правителство, да излизат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство и да си понесат отговорността", отбеляза Борисов.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45