Икономика

Фондация на образователния министър с 15 милиона долара от Америка за България

  03.08.2021 09:45  
Фондация на образователния министър с 15 милиона долара от Америка за България

Българската образователна система вече е подвластна на структури извън страната и по-точно на такива зад Океана. Това става окончателно ясно от влизането в МОН на служебния министър Николай Денков и неговата заместничка Евгения Пеева – Кирова. До назначаването им на високите постове, двамата са част от фондация „Заедно в час“, която години наред извършва дейност по трудоустрояване на учители в т.нар. „трудни зони“ – ромски махали, отдалечени селища, малки населени места. В такава дейност, разбира се, няма нищо лошо. Но както винаги става в такива случаи, трябва да се гледа пътя на парите.

Фондацията „Заедно в час“ е създадена през 2010 година, като Евгения Кирова – Пеева е сред нейните учредители. Николай Денков пък става член на Управителния съвет едва седмица (!) преди да бъде назначен за служебен министър.  На своята интернет-страница фондацията описва себе си като НПО „създадено по инициатива и с финансовата подкрепа на „Америка за България“. Финансовата подкрепа наистина е много добра. За периода 2010 – 2018 година американската фондация е наляла в българската точно 15 милиона долара по информация от открити източници.
 
През 2010 година „Заедно в час“ получава грант 2 808 000 лева за период от 36 месеца. Седем години по-късно парите вече са значително повече – 5 803 408 долара, а на следващата година – 7 425 551 долара. Така за 8 години българското НПО получава колосалната сума, за да дава път на българските учители, да им помага да си намерят работа, да помогнат на училищата в дълбоката провинция да си намерят подходящи кадри. Прекрасна инициатива, но…През 2013 година стана ясно, че критериите на „Заедно в час“ за набиране на учители са много обтекаеми и са силно свързани с новата реалност – приемат се само такива кандидати, които са готови да приемат либералните стандарти – полова идентичност, права за сексуалните малцинства, приемане и адаптиране на мигранти. В същата година няколко учители бяха отхвърлени от програмата на „Заедно в час“, защото са…възрастни.

На този фон членството в Управителния съвет на фондацията на министър Николай Денков само седмица преди да бъде назначен за министър е повече от скандално. Оказва се, че това е било задължително условие, той да бъде назначен за министър?/ anteni.bg


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45