Спорт

Оформи се интересен финал при жените на US Open

  10.09.2021 18:08  
Оформи се интересен финал при жените на US Open

Ема Радукану продължи да пише история на US Open, след като достигна по категоричен начин до финала на женската надпревара след успех над Мария Сакари с 6-1, 6-4.

Квалификантката от Великобритания не показа никаква милост към 17-та в основната схема първа ракета на Гърция и стигна до победата след час и 25 минути игра. Тя стартира великолепно срещата и след два пробива поведе с 5-0 на бърза ръка. Във втората част отново британката бе тази, която наложи волята си направи брейк за 2-1, преди да стигне до крайния успех и първия си финал в кариерата на турнир от Големия шлем.

Радукану спаси и седемте точки за пробив пред Сакари, като двете тенисистки завършиха с почти идентичен брой уинъри – 16 на 17 в полза на гъркинята, но непредизвиканите грешки на Сакари бяха почти два пъти повече – 33 на 17. 18-годишната Радукану стана първата квалификантка, която някога е достигнала до финал от Големия шлем, като го постигна без да загуби сет. Намиращата се на 150-о място в световната ранглиста стана най-младата финалистка от Шлема след триумфа на 17-годишната рускиня Мария Шарапова на Уимбълдън през 2004 г.

В спор за трофея в Ню Йорк тя ще играе с друга тийнейджърка – 19 годишната представителка на Канада Лейла Фернандес, която елиминира втората ракета в света Арина Сабаленка след 7-6 (3), 4-6, 6-4 за близо два часа и 25 минути битка.

Беларускинята започна по-добре двубоя и поведе с 3-0 гейма след ранен пробив, но канадката постепенно намери ритъма си и върна брейка в седмия гейм. Стигна се до тайбрек, където Фернандес спечели четири поредни точки от 3-3, за да затвори частта в своя полза. Вторият сет стартира с ранен пробив за Сабаленка, която обаче отново загуби предимството си в геймовете. Все пак, втората в света направи нов пробив в деветия гейм и сервира успешно за изравняването на сетовете.

В решителната част Фернандес удари първа с брейк в шестия гейм, който беше моментално върнат от Сабаленка. Представителката на Беларус обаче се пропука фатално в десетия гейм и това изправи съперничката ѝ на първи финал в турнирите от Шлема. Фернандес спаси седем от 11-те възможности за пробив пред Сабаленка, която имаше осезаемо предимство при уинърите – 45 срещу 26, но и далеч повече непредизвикани грешки – 52 на 23. Канадката Фернандес стигна до спора за титлата, след като първо детронира миналогодишната шампионка на Флъшинг Медоус Наоми Осака, а след това надигра още Анжелик Кербер, Елина Свитолина и сега Сабаленка.

Финалът между Фернандес и Радукану ще бъде първият между тийнейджъри в турнирите от Големия шлем след този между 17-годишната Серина Уилямс над 18-годишната Мартина Хингис отново в Ню Йорк през 1999, в който американката печели първата от шестте си корони на домашна земя.


Анкета

Какво очаквате от второто служебно правителство?


Резултати
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50      
Видео
Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит
 31.08.2021 20:30