Автомобили

След 3-4 години няма да има повече нови автомобили с механични трансмисии

  18.09.2021 13:36  
След 3-4 години няма да има повече нови автомобили с механични трансмисии

Преходът към автоматични трансмисии ще се извършва постепенно с актуализирането на моделната гама. Така след 15 години колите с ръчна трансмисия напълно ще напуснат дори и вторичния пазар. Преходът ще се осъществи основно заради верките, свързани с околната среда, въвеждането на съвременни помощници на водача и най-вече заради масовото навлизане на електромобили.

Факт е, че „механиката“ не позволява спазването на новите екологични стандарти. Също така, се разработват все повече и повече системи за автономно шофиране, а управлението в такива автомобили се извършва от електроника. Електромобилите също не са съвместими с механични трансмисии, така че е напълно логично ръчните скоростни кутии да изчезнат.

Данните сочат, че продажбите на модели с "механика" на световния пазар през последната година са намалели със 17.1%. На пазара в Северна Америка само 1.2% от новите автомобили са оборудвани с ръчни трансмисии. Това е доста по-малко и от броя на електрическите превозни средства в Съединените щати.

Ръчната скоростна кутия обаче няма да изчезне напълно. Някои видове транспорт все още ще бъдат оборудвани с „механика“. Това са така наречените „евтини“ (нискобюджетни автомобили за развиващите се пазари), някои "джипове" и товарни превозни средства.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41      
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50