Анализи

Костадинов от Възраждане се самоиздигна срещу Румен Радев

  23.09.2021 09:49  
 Костадинов от Възраждане се самоиздигна срещу Румен Радев

Емилиян Кръстев

Нещо става в ултралявата проруска партия „Възраждане“. Лидерът на формацията Костадин Костадинов се самоиздигна за кандидат-президент. По този начин известният и с прякора си Копейкин тръгва срещу сегашния държавен глава Румен Радев. Доскоро Костадинов хвалеше Радев. „Президентската институция не само на думи, а и на дела олицетворява единството на нацията“, заяви Костадинов преди няколко месеца. Той е казвал още, че „в президента хората виждат част от моралния елит на нацията“.

Изведнъж, много съмнително, Костадинов се кандидатира за президент, като е абсолютно наясно, че това ще доведе до отлив от гласовете за Радев за така важния първи тур.

Костадин Костадинов в последните месеци рязко смени говоренето си – освен русофилски и леви тези, започна да прокарва проамерикански и прозападни идеи. Това се видя малко преди парламентарните избори на 11 юли. В интервю пред сайта на вестник „Банкер“ Костадинов заяви, че „САЩ са най-великата страна в света“ и „че България трябва да вземе най-доброто от американската система“.

След това изказване редица наблюдатели прогнозираха, че „Възраждане“ и нейният лидер разширяват своите послания, за да  си осигурят влизане в парламента. Защото русофилски настроените хора и тези, които имат носталгия по бившия Съветски съюз и социализма в България не стигат на „Възраждане“ за място в Народното събрание. Очевидно тази стратегия ще продължи и на изборите през ноември, които ще са 2 в 1 – редовни президентски и предсрочни парламентарни.

Публично известен факт е, че досега партията на Костадинов се издържа от партийните субсидии, които получава от държавата и от донори, за които се твърди, че са свързани с руското посолство. Но, както е известно, американските фондации, като „Америка за България“ , програмата Фулбрайт или Американската фондация за България, са много по-добре финансово обезпечени от руските донори.

Костадин Костадинов има изключително нагаждачески нюх – към него има обвинения, че използва партийните субсидии за лично обогатяване.  Той е и много повратлив идеологически - бил е зам. председател на ВМРО, после отива в НФСБ, партията на Валери Симеонов, става водещ в телевизия СКАТ, бил е и директор на музея в Добрич, назначен от ГЕРБ. Доста основателни слухове има за доброто му имотно състояние - къщи, апартаменти, парцели, автомобили.  Публично известен факт е, че дори се е развел със жена си, за да прикрива имотите, които притежава.

Сега Костадинов тръгва срещу Румен Радев и със сигурност ще успее да отцепи гласове от него. Което в никакъв случай не е случайно, а добре обмислен акт, зад който прозират клиентелистки намерения.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41